Lokale microben bepalen het karakter van de wijn

28 september 2015
'Terroirexpressie', kent u die uitdrukking? In de wijnwereld wordt daarmee bedoeld dat in het gegiste druivensap de smaak en het aroma van de regionale omstandigheden te proeven en te ruiken zijn. 
 
In vroegere tijden had het begrip een pejoratieve betekenis, wie 'un goût de terroir' merkte, proefde allerlei foute dingen aan de wijn. 
 
Tegenwoordig wordt 'terroir' wel geapprecieerd. Het begrip is niet eenduidig gedefinieerd, maar het gaat om de specifieke omstandigheden waarin de wijn tot stand kwam. Daarbij spelen onder meer het klimaat, de bodemgesteldheid, de ligging en helling van de wijngaard, en voor sommigen ook de hand van de wijnmaker een rol.
 
Nieuw-Zeelandse wetenschappers hebben uitgezocht in hoeverre regiospecifieke micro-organismen - zeg maar gist - de terroirexpressie van wijn mee bepalen.
 
U raadt het al, het effect van lokale giststammen blijkt niet gering.
 
Benieuwd of onze favoriete wijnkenner verrast is door die bevinding. En of wijnliefhebbers daar hun voordeel mee kunnen doen.