Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

Nieuwe Feiten

Lokale microben bepalen het karakter van de wijn

ma 28 sep. - 9:43

Lokale microben bepalen het karakter van de wijn
'Terroirexpressie', kent u die uitdrukking? In de wijnwereld wordt daarmee bedoeld dat in het gegiste druivensap de smaak en het aroma van de regionale omstandigheden te proeven en te ruiken zijn. 
 
In vroegere tijden had het begrip een pejoratieve betekenis, wie 'un goût de terroir' merkte, proefde allerlei foute dingen aan de wijn. 
 
Tegenwoordig wordt 'terroir' wel geapprecieerd. Het begrip is niet eenduidig gedefinieerd, maar het gaat om de specifieke omstandigheden waarin de wijn tot stand kwam. Daarbij spelen onder meer het klimaat, de bodemgesteldheid, de ligging en helling van de wijngaard, en voor sommigen ook de hand van de wijnmaker een rol.
 
Nieuw-Zeelandse wetenschappers hebben uitgezocht in hoeverre regiospecifieke micro-organismen - zeg maar gist - de terroirexpressie van wijn mee bepalen.
 
U raadt het al, het effect van lokale giststammen blijkt niet gering.
 
Benieuwd of onze favoriete wijnkenner verrast is door die bevinding. En of wijnliefhebbers daar hun voordeel mee kunnen doen.

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet