Londen, Miami en Belgrado: de belangrijkste plaatsen in het leven van Amy Winehouse

23 juli 2021
Wikimedia
Het is precies tien jaar geleden dat we afscheid moesten nemen van Amy Winehouse. In ‘Onderweg’ herdenken we Winehouse aan de hand van enkele plaatsen die belangrijk zijn geweest in haar leven.

Londen

Londen natuurlijk! Dé stad van Amy Winehouse. Ze is er geboren, getogen en helaas ook veel te vroeg gestorven. Londen heeft haar voor een groot deel gemaakt tot wie ze was. Al is ze geen streetkid: Amy kwam uit een welgestelde Joodse familie, en papa Mitch had altijd al hoge verwachtingen van zijn dochter.

Op haar achtste heeft hij haar naar de Susi Earnshaw Theatre School gestuurd, een dure priveschool waar vakken als drama, zang, dans en mediatraining op het programma staan. Daar heeft ze haar bestie Juliette Ashby leren kennen en toen begon haar muzikale carrière al. 

Ze raakte ook bevriend met Simon Fuller, die ook de Spice Girls gemanaged heeft, en via weer een andere vriend van hem mocht ze auditie doen bij een platenlabel. Toen ze 18 was, zat ze op het bureau van Island Records, ook in Londen. In een zwarte leren eenzit, een witte gitaar op haar schoot. Gekleed in een trui, een jeans en hoge laarzen. Niets wees erop dat ze iedereen omver ging blazen. En de platenbaas die al zijn beste mensen had opgetrommeld om te komen luisteren kreeg zelfs een beetje stress. 

Maar toen ze begon te zingen, viel iedereen in dat kamertje stijl achterover van verbazing. Ze hoorden een heel oude ziel in het lichaam van een heel jong meisje. Ze maakte meteen duidelijk dat ze niet het zoveelste popprinsesje zou worden.

(Lees verder onder de video.)

Babette Moonen over Amy Winehouse in Londen: "Ze zag eruit als een boerse trien, maar toen begon ze te zingen". Herbeluister via Radio 1 Select.

Miami

In Miami heeft Amy Winehouse een paar van de beste en slechtste beslissingen van haar leven genomen.

Miami is de plek waar ze een paar demo’s opnam nog voor ze een platencontract had, de plek waar ze heel haar debuut ‘Frank’ opnam en waar ze vijf songs van het album ‘Back To Black’ schreef en opnam in amper 10 dagen tijd.

(Lees verder onder de video.)

Miami is belangrijke plek in haar leven kan je dus wel zeggen, al ging het niet zozeer om de plek maar om de mens die er op dat moment werkte: Salaam Remi. Hij was de producer van onder meer The Fugees, Ms Dynamite en Nas. Drie artiesten die Amy heel tof vond klinken, en dus wou ze werken met de producer die hen die sound gaf. Al zat hij niet meteen te wachten op een telefoontje van haar. 

(Lees verder onder de video.)

Uiteindelijk is Amy persoonlijk naar Miami gevlogen, en toen was de deal snel beklonken. En Amy voelde zich ook wel thuis in Miami. Ze bracht niet alleen veel tijd door in de studio, maar ook op het strand en bij de lokale Cheesecake Factory, naar het schijnt. Dat laatste klinkt leuker en onschuldiger dan het is. Amy had al een paar jaar een problematische verhouding met eten. 

"De grootste nietsnut ooit"

In Miami trouwde Amy Winehouse ook met Blake Fielder-Civil, die later door papa Winehouse omschreven zou worden als ‘de grootste nietsnut ooit’.

Hij was een beetje een marginale junk, maar Amy was instant verliefd. Ze zei over Blake dat hij de mannelijke versie van haar was. Hoewel je ook zou kunnen stellen dat zij gedurende hun relatie steeds meer op hem ging lijken. Het is door Blake dat ze overschakelde op zogenaamde Class A drugs: van wiet en wijn ging het plots naar coke en heroïne. En die drugs waren niet bepaald een zegen voor hun relatie. Er was veel drama, veel gebekvecht en geweld.

Het leven van Winehouse ontspoorde, en Papa Mitch en manager Raye wilden haar leven zo snel mogelijk opnieuw op de rails krijgen. Niet voor Amy zelf, maar voor de centjes. Amy zelf wilde intussen naar rehab, ook al had haar papa dus gezegd dat het niet nodig was. Dat zingt ze in Rehab, maar dat is dus geen grap.

(Lees verder onder de video.)

Rehab

Ze wilde alleen samen met Blake naar rehab gaan, maar die wou niet per se afkicken. Alle dokters raadden samen afkicken af. Ze gingen uiteindelijk toch samen naar zo’n duur afkickcentrum. Na een paar weken kwamen ze er weer uit. Clean. Tot drie dagen later!

Met de regelmaat van de klok doken er foto’s op van Amy en Blake die uit nachtclubs strompelden. Toen wist je: die twee maken elkaar kapot.

De vraag die velen zich stellen, is: zou Amy Winehouse nog geleefd hebben mocht ze Blake Fielder-Civil nooit ontmoet hebben? Dat is moeilijk te zeggen. Als ze elkaar niet ontmoet hadden, was Back to Black er misschien ook niet geweest. En zeggen dat Blake de enige was die verantwoordelijk is voor haar teloorgang, is misschien ook weer wat kort door de bocht.

Belgrado

Het laatste en helaas ook slechtste concert van Amy Winehouse heeft ze in Belgrado gegeven. Het was 18 juni 2011. Amy had net een hele tijd doorgebracht in een rehab-kliniek in Londen en ze was klaar om opnieuw op het wereldtoneel te verschijnen. Of althans: dat dachten haar vader, haar manager en haar platenmaatschappij. Ze hadden hun voorzorgen genomen: concertorganisatoren en hotels hadden strikte instructies gekregen dat er geen alcohol of drugs in Amy’s buurt mochten komen en dat als ze toch iets vonden, ze dat meteen moesten verwijderen.

Er was een grote Europese tournee aangekondigd met 12 concerten. En in Servië had zich 20.000 man verzameld, allemaal helemaal extatisch om hun idool eindelijk live te zien. Tickets waren best prijzig, 45 euro, en in een lage loon land als Servië is dat een flinke hap uit het budget. Maar toch was het concert snel uitverkocht. Alleen kregen de fans iets anders te zien en te horen dan waar ze voor gekomen waren.

Amy Winehouse kon amper op haar benen staan en was duidelijkheid helemaal lazarus.

Ze wou zelf niet, ze voelde zelf dat ze niet in staat was om te spelen. En toch was het devies: the show must go on. En wat er toen volgde zijn 43 enorm pijnlijke minuten. Het was de zwanenzang van Amy Winehouse.

(Lees verder onder de video.)

Ruim een maand later overleed Amy Winehouse. De hoeveelheid alcohol die in haar bloed werd aangetroffen is haar fataal geworden. Haar beroemdheid is haar fataal geworden.