Longarts Eva Van Braeckel (UZ Gent): "Situatie in ziekenhuizen blijft precair"

23 november 2020
© Radio 1
Het is bemoedigend dat het aantal nieuwe opnames daalt, maar de situatie in de ziekenhuizen blijft precair. Dat zegt longarts Eva Van Braeckel, coördinator van de covidafdeling van het UZ Gent, in 'De Wereld Vandaag'. Ze benadrukt ook dat de cijfers niet het volledige verhaal vertellen.

"Men moet zich goed realiseren dat de belasting niet evenredig daalt en dat een deel van de patiënten langdurig in het ziekenhuis blijft. Net die patiënten hebben zeer zware zorg nodig", aldus Eva Van Braeckel. Ze wijst erop dat we op intensieve zorg nog altijd op een hoger niveau zitten dat tijdens de piek van de eerste golf.

Van Braeckel wil benadrukken dat de cijfers niet het volledige verhaal vertellen. "Een groot deel van de patiënten op intensieve zorg haalt het gelukkig en komt dan op een gewone afdeling terecht. Maar dan begint de revalidatie pas. Patiënten moeten soms alles opnieuw leren: veilig eten, praten, bewegen. Dat vergt enorm zware zorg. Niet alleen van verpleegkundigen, maar ook van ergotherapeuten, kinesisten en logopedisten. Dat zijn eigenlijk mensen die we niet terugvinden in de cijfers. Dat was ook zo tijdens de eerste golf, maar die groep zal nu nog groter zijn."

"Dat het aantal nieuwe opnames daalt, is de beste motivator voor het personeel", zegt Van Braeckel. "Van zodra daar verandering in zou komen, wordt het een ander verhaal. Er staan ons nog een aantal zware maanden te wachten."

Beluister het gesprek met Eva Van Braeckel in 'De Wereld Vandaag':

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'

Lees ook: