Longarts Philippe Meersseman: "Elke patiënt die nu sterft is er een te veel, door falende vaccinatiebeleid"

13 maart 2021
© Bennoit Doppagne via Belga
Longarts en intensivist Philippe Meersseman (UZ Leuven) is erg kritisch voor de manier waarop de overheid de vaccinatiecampagne aanpakt. "We wisten al in april dat een vaccin het enige was wat ons uit de miserie zou halen. Je zou verwachten dat iemand tegen de zomer een plan klaar heeft. Dat er geen kinderziektes zijn. Elke patiënt die nu overlijdt, is er een te veel, omdat het vaccinatiebeleid gefaald heeft."

Philippe Meersseman is longarts en intensivist in het Universitair Ziekenhuis in Leuven. In 'De Ochtend' blikt hij terug op één jaar corona. "Ik besefte al redelijk vroeg dat dit bij ons impact zou hebben. Dat China steden met miljoenen inwoners in lockdown zette, dat deed bij mij een belletje rinkelen. Beelden van Chinezen die de straten ontsmetten, dat was hallucinant. Je kan dan zeggen, "goh, die Chinezen", maar toen kwamen die beelden uit Italië."

Meersseman heeft nooit het gevoel gehad dat de situatie hem boven het hoofd aan het groeien was. "We hebben een spurt moeten trekken om alles voor te bereiden voor die eerste golf. Dat was heftig, maar eens we bezig waren, ging dat goed. We konden doen waar we goed in zijn."

"Vaccinatiebeleid heeft absoluut gefaald"

De vaccinatiecampagne is nu van start gegaan, maar Meersseman is heel kritisch over de manier waarop de overheid die aangepakt heeft. "Voor mij en voor veel zorgverleners is dit heel frustrerend. Wij zijn toch al een jaar heel hard aan het werken, dag en nacht. Een paar weken geleden hoor je dan dat "de kinderziektes er eindelijk uit zijn". We weten eigenlijk al sinds april vorig jaar dat een vaccin het enige is wat ons uit de miserie zou helpen. Je zou verwachten dat er op dat moment iemand is die een plan opstelt tegen de zomer. En dat dat onmiddellijk kan starten zodra er een vaccin is, of dat nu januari of februari is. Dat dat vaccin onmiddellijk gegeven kan worden en dat er geen kinderziektes waren. Dat kan in mijn ogen niet zo moeilijk zijn."

De politiek moet verder in de toekomst leren kijken, anticiperen op problemen, problemen niet pas oplossen als ze zich stellen. Dat had in deze situatie gekund.

Volgens de longarts heeft de politiek daarin "absoluut" gefaald. "Het had sneller gekund en sneller gemoeten. Elke patiënt die nu sterft, is er volgens mij een te veel omdat het vaccinatiebeleid gefaald heeft. Het is geen rocket science, je moet een vaccin toedienen en de patiënt opvolgen. Je moet kiezen welke patiënten in welke volgorde er gevaccineerd wordt. De bevolking is in een jaar tijd niet veranderd. De politiek moet verder in de toekomst leren kijken, anticiperen op problemen, problemen niet pas oplossen als ze zich stellen. Dat had in deze situatie gekund."

"Weinig aandacht voor gevolgen op lange termijn"

Meersseman en zijn team hebben in het UZ Leuven veel coronapatiënten op intensieve zorg behandeld en brengt de gevolgen op lange termijn onder de aandacht. "Intensieve zorg is nog maar het begin, de revalidatie is langer en zwaarder en daar is amper aandacht voor."

"We weten dat in niet-covidtijden de helft van de patiënten op intensieve zorg een post intensive care syndroom ontwikkelt. Met fysieke klachten zoals spierpijn en spierzwakte, cognitieve klachten zoals concentratieproblemen en problemen met kortermijngeheugen, maar ook psychische klachten zoals angsten en depressie. Bij sommigen gaat dat over, bij sommigen is dat blijvend. Het is eigenlijk een soort post-traumatisch stress-syndroom."

Twee derde van de covidpatiënten die Meersseman en zijn team in het UZ verzorgden, moesten in een kunstmatig coma gebracht worden om hen te beademen. "De risicofactoren voor een post intensive care syndroom zijn bij hen heel erg aanwezig. Maar er is weinig aandacht voor het probleem."

Luister het gesprek met Philippe Meersseman in 'De Ochtend' via Radio 1 Select

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook: