Loon gespecialiseerde verpleegkundige omhoog: "Goed dat we verpleegkundigen motiveren te kiezen voor specialisaties"

16 december 2021
© JESHOOTS.COM (Unsplash)
Verpleegkundigen met een specialisatie moeten een extra forfaitair bedrag bovenop hun loon krijgen. Dat stelt minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke voor. De loonschalen in de zorg werden eerder al herbekeken in een groot sociaal akkoord. Maar specialisaties bij verpleegkundigen werden daarbij niet voldoende gewaardeerd, vindt de minister.

Het was de voorganger van Vandenbroucke op Volksgezondheid, Maggie De Block, die in de zomer van 2020 uitpakte met een fiks loonakkoord voor de "helden van de zorg": 500 miljoen extra voor loonsopslag, 100 miljoen euro voor betere werkomstandigheden en een fonds van 400 miljoen euro voor extra personeel.

Met dat sociaal akkoord werden de lonen in de zorg in het algemeen opnieuw bekeken. Starters zouden extra loon krijgen, administratieve taken worden minder gewaardeerd op vlak van loon. Maar ook vorig jaar klonkt er bezorgdheid over de verloning van verpleegkundigen met een specialisatie. De Unie van Belgische Verpleegkundigen kloeg aan dat die specialisaties niet voldoende werden gevaloriseerd in de nieuwe "loonschalen".

43 miljoen

Daar wil minister van Volksgezondheid Vandenbroucke nu een mouw aan passen. "Ik heb aan de regering gevraagd of ik bijkomend geld kon inzetten - 43 miljoen euro - om deze mensen wat extra te geven. Dat gaat bijvoorbeeld om verpleegkundigen die werken op intensieve zorg, op spoed, op neonatologie. Dat zijn erg gespecialiseerde diensten. Die mensen vielen tussen de mazen van het net." 

Concreet zal er gewerkt worden met een extra forfaitair bedrag bovenop het loon. Gespecialiseerde verpleegkundigen met een bijzondere beroepstitel krijgen zo 2.500 euro bruto extra op jaarbasis, en verpleegkundigen met een bijzondere beroepsbekwaamheid 833 euro bruto extra per jaar. "Daar gaan uiteraard nog wat belastingen van af", zegt Vandenbroucke.

"Dit is het voorstel dat ik heb gedaan. We moeten dat natuurlijk nog wat uitwerken, en dat vraagt tijd. Maar ik wil het invoeren met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2022", zegt de minister. 

Intensieve zorg

Frederik Chanterie, algemeen directeur van het ziekenhuis Jan Yperman in Ieper, reageert alvast tevreden. Volgens Chanterie kan dit zorgen voor een stimulans zodat meer verpleegkundigen specialiseren in intensieve zorg.

"Wat we deze covidperiode meemaken op intensieve zorg, toont dat we daar niet genoeg gespecialiseerde verpleegkundigen hebben", zegt Chanterie. "Maar die specialisatie bouw je niet in één-twee-drie op. Daarvoor moet je mensen motiveren. Dan kunnen we dit initiatief van de minister enkel toejuichen."

Beluister het gesprek met Frederik Chanterie, directeur van het ziekenhuis Jan Yperman in Ieper, in 'De Ochtend' via Radio 1 Select. 

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Luister ook: