"Loonakkoord betekent twee jaar sociale vrede"

26 februari 2019
Kris Peeters (© Belga, Nicolas Maeterlinck)
Minister van Werk Kris Peeters vindt dat de regering het loonakkoord tussen de sociale partners "zeer zeer ernstig" moet nemen. Hij komt daarmee tegenover Open VLD te staan, dat de versoepeling van de regels voor SWT, het vroegere brugpensioen (voorlopig) niet kan verteren.

Gwendolyn Rutten, voorzitster van Open VLD, laat via Twitter weten dat ze weliswaar goede dingen ziet in het afgesloten loonakkoord, maar heeft toch ernstige bedenkingen over de versoepeling van de regels voor SWT. "Niet de afspraak", zegt ze daarover. Anderen in haar partij gaan nog verder. Bijvoorbeeld Kamerlid Egbert Lachaert zegt dat SWT op 58 tegen alle beloftes van Kris Peeters ingaat. "Onaanvaardbaar", noemt hij dat.

Binnen de regering was een afspraak gemaakt om de leeftijd voor SWT in 2019 op 59 vast te leggen, wat in 2020 dan 60 zou worden. De sociale partners hebben alles één jaar verder opgeschoven in de tijd: 59 in 2020 en 60 vanaf eind 2021. (Klik hier voor alle details).

Als de sociale partners deze namiddag uitleg geven aan de regering, dreigt er nog een felle discussie te ontstaan. Kris Peeters (CD&V), ontslagnemend minister van Werk en Economie, houdt weliswaar nog enige armslag en zegt dat "de modaliteiten bekeken moeten worden." Maar hij vindt ook dat er niet zomaar aan dit akkoord gemorreld kan worden.

'Dit akkoord heeft grote waarde. Hier is ook de sociale vrede aan gekoppeld." Peeters zegt de reactie van zijn liberale coalitiepartner te "betreuren." "Dit brengt heel weinig bij." Peeters zegt te hopen dat de achterban van de bonden dit akkoord in de komende weken zal goedkeuren.

Beluister het gesprek met Kris Peeters in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook: