Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Nieuwe Feiten

Loopt 'the American dream' op zijn einde?

wo 3 mei - 0:10

Quasi alle Amerikanen van boven de 70 jaar hebben beter geboerd dan hun eigen ouders. Maar bij de jongere generatie (30 jaar) is dat nog nauwelijks voor de helft het geval, zo blijkt uit een recente studie.
Trump en Sanders eensgezind: "De gewone man profiteert niet meer van de groei"

Amerika-correspondent Michael Vos bevestigt: “De sociale mobiliteit is de voorbije decennia sterk afgenomen. De ‘American dream’ gaat niet automatisch meer in vervulling.”

'The American dream' is een uniek product, zegt Amerika-watcher Michael Vos. Het is niet tastbaar, maar alle Amerikanen geloven wel dat het bestaat. Het is een belofte waar elke Amerikaan zich kan aan optrekken: door hard te werken kan je het van krantenjongen tot miljonair schoppen. M.a.w. jij of je generatie kan er altijd op vooruitgaan als je maar hard genoeg je best doet.

In werkelijkheid is een en ander heel wat minder rooskleurig. Dat wordt ook bevestigd door een grootschalig wetenschappelijk onderzoek. Dat bekeek  op basis van belastingaangiftes of mensen er echt op vooruitgaan in vergelijking met hun ouders of ten opzichte van de vorige generatie. Opvallende conclusie: dat is inderdaad het geval voor mensen die in de jaren ’40 geboren zijn (en dus nu 70+). Maar sindsdien gaat het bergaf. Bij dertigers is het het aantal mensen dat zich ‘verbetert’ geslonken tot de helft.

Amerika lijkt steeds meer op Venezuela: de elite geniet, de rest probeert de dag door te krabbelen


Nochtans is de Amerikaanse economie en het BNP al die jaren blijven groeien. Alleen profiteert niet iedereen daar meer van, zegt Michael Vos. De welvaartsgroei en de rijkdom bleef steeds meer hangen bij een kleine toplaag. En die kloof is stilaan groter geworden. Zelfs degelijk onderwijs is er niet meer voor iedereen. Terwijl dat toch net een belangrijke motor is om op te schuiven op de sociale ladder. Impact en inspraak van werknemers is er niet meer. Ze zijn lijdend voorwerp geworden. En op dat fenomeen speelden zowel Trump als Sanders in bij de laatste presidentsverkiezingen.

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet