Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

De Ochtend

Lorin Parys (N-VA) over vorming federale regering: "Je kunt niet vragen dat we ons programma honderd procent inslikken"

di 5 nov. - 6:57

De gesprekken om een nieuwe federale regering te vormen zitten muurvast. De toenaderingspoging tussen de N-VA en de PS lijkt mislukt. Bij 'Terzake' op Canvas zei PS-voorzitter Paul Magnette dat de twee partijen andere prioriteiten hebben. Ook Lorin Parys, ondervoorzitter bij de N-VA, wijst in 'De Ochtend' op de moeilijkheid van een compromis, maar wil wel nog voortpraten.
Lorin Parys

Sinds gisteren lijkt de vorming van een federale regering in een impasse te zijn beland. Preformateurs Geert Bourgeois (N-VA) en Rudy Demotte (PS) moesten de vorming van een nieuwe federale regering naar een volgende fase leiden, maar vooruitgang is er niet geboekt.

Koning Filip ontving de preformateurs na een maand onderhandelen op het paleis. Hij heeft Bourgeois en Demotte (nog) niet van hun opdracht ontheven, maar houdt zijn beslissing "in beraad". Het water tussen de N-VA en de PS blijkt te diep.

PS-voorzitter Magnette maakte dat gisterenavond duidelijk in "Terzake". De PS gaat voor sociale hervormingen, terwijl de N-VA een communautaire agenda heeft, stelde hij. Magnette suggereert dat Bart De Wever maar eens zelf een coalitie rond zijn (confederale) programma moet proberen te vormen. "Als het institutionele vraagstuk de prioriteit is voor de N-VA, waarom nemen zij dan niet het initiatief? Meneer De Wever kan een missie aan de koning vragen en een meerderheid rond zijn eigen agenda proberen te vormen. Als dat niet lukt, dan zijn er nog mogelijkheden", luidde het.

"Graag meebesturen, maar niet tot elke prijs"

Lorin Parys van de N-VA bevestigt bij 'De Ochtend' dat het niet van een leien dakje loopt. "Maar wij zijn bereid het partijbelang te overstijgen. Het is volgens ons mogelijk om ofwel op het sociaal-economische of op het institutionele een vergelijk te vinden", reageert hij. Zijn boodschap is duidelijk. Een federaal compromis tussen de PS en de N-VA is enkel mogelijk als de PS ofwel op socio-economisch vlak of op institutioneel vlak van koers verandert. Of, anders gezegd, de PS moet bereid zijn haar linkse socio-economische koers laten varen, ofwel de stap naar confederalisme te zetten.

De  N-VA is volgens Parys niet van plan om op beide punten toe te geven. "Je kan natuurlijk niet vragen dat we het programma waarmee we naar de verkiezingen zijn getrokken voor 100 procent inslikken. Dat zou een capitulatie zijn op socio-economisch en op institutioneel vlak", aldus Parys. Volgens Parys blijft zijn partij bereid om "te praten en te luisteren". Het is nu aan de koning om na zijn consultaties een beslissing te nemen. N-VA wil volgens Parys graag mee besturen, maar niet tot elke prijs. "Het is niet zo dat elke regering zomaar beter is dan geen regering. Het belangrijkste is: wat gaat die regering doen", aldus Parys.

(lees verder onder de video)

John Crombez (SP.A): "De tijd is op"

SP.A-voorzitter John Crombez vraagt zich af of de N-VA wel in een federale regering wil stappen. "Als dat niet zo is, dan moeten ze dat zeggen en kunnen er andere dingen bekeken worden", aldus Crombez in "De ochtend". Zelf suggereert de voorzitter een interimregering met een afspiegeling van de regionale coalities.

"De tijd is op", verzucht Crombez. "Eigenlijk zou je moeten zeggen: sluit ze een weekend op in Poupehan en los het op." Crombez stoort zich wat aan de perceptie-oorlog die PS en N-VA nu volop voeren. Hij wil dat beide partijen klare wijn schenken. "Ik begin me daarbij af te vragen: heeft de N-VA niet beslist om niet in de regering te stappen? Hun doel is toch om federaal te blokkeren en het land te splitsen", zegt Crombez. "De N-VA zegt dat het confederalisme er moet komen. Dat is geen houding van een partij die een oplossing zoekt om te regeren".

Maar als N-VA intern die beslissing zou genomen hebben, dan moet ze daarmee naar buiten komen. "Dan kunnen er andere dingen bekeken worden". Een paars-groene regering is dan een mogelijk alternatief. Maar ook een interimregering, met een afspiegeling van de regionale regeringen (PS-MR-Ecolo langs Waalse kant en N-VA, CD&V en Open Vld langs Vlaamse kant), is een mogelijkheid. Crombez noemt dat zelfs "de meest redelijke piste". "Zo leg je ook meer gewicht bij de regio's", klinkt het. Maar de moeilijkheid daar is dat Ecolo niet aan tafel wil gaan met de N-VA. En zo lijkt er met elk scenario wel een probleem.

Bekijk het integrale gesprek met John Crombez:

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet