"Lotte had een handicap: een wiskundeknobbel"

12 december 2018
Chris Van den Abeele kwam Lotte Bosmans tegen, een meisje zo aardig, jong en gedreven als haar naam doet vermoeden. Alleen stond haar wiskundeknobbel in de weg wanneer ze een andere richting wilde uitgaan.

Kalmthout, 12 december.

Beste luisteraar,

ik heb Lotte Bosmans gezien. U kent Lotte Bosmans niet? Dat is normaal. Ik wil de Lotte Bosmansen naambekendheid geven. Te beginnen met Lotte Bosmans uit Kalmthout, die ik daarnet gezien heb! Lotte Bosmans, luisteraar, is zoals haar naam klinkt. Sympathiek. Jonge vrouw, 25. Het type dat naar de scouts ging en na enkele jaren vanzelf in de leiding kwam, en daarna groepsleidster werd. Lottes totemnaam was, of is, Genietende Koala. Vertaald voor ons, die niet van de scouts zijn, is dat: toffe meid.

Helaas had of heeft Lotte Bosmans een zware handicap, namelijk een wiskundeknobbel. Na haar middelbaar onderwijs, wiskunde-wetenschappen, wat doe je anders met zo’n knobbel, ging ze bouwkunde studeren. U weet wel, de mensen die ervoor zorgen dat het plafond niet naar beneden komt. Wiskunde komt daar goed bij van pas. En Lotte vond het geweldig, die studies. Tot ze stage moest doen. En in een keiharde machomannenwereld terecht kwam waarin het enkel om prestaties en de poen ging. Dat vond Lotte vreselijk. Ze maakte haar studie af en zei toen, ‘foert, ik bol het af, ik volg mijn hart, ik ga met kinderen werken! In een of andere jeugddienst.' Nou, dat had ze gedacht, en u en ik ook.

Maar dat was zonder de vooroordelen en de regeltjes gerekend. ‘Hoe kan een gediplomeerde bouwkundig ingenieur zoiets willen,' kreeg Lotte Bosmans te horen van mogelijke werkgevers. En ook: "mevrouw wij kunnen uw loon nooit betalen". Maar het gaat me niet om het geld, verzekerde Lotte keer op keer. Keer op keer wordt ze niet geloofd. Dus is Lotte, ten arren moede, gaan studeren. Ze zit als bouwkundig ingenieur tussen de jongens en meisjes van 18 die er ook van dromen jeugdwerker te worden. Beste regeltjesmakers: bevrijd ze, en laat ze allemaal hun ding doen, de Lotte Bosmansen onder ons. Zijzelf en wij kunnen er maar wel bij varen.

Beluister het middagjournaal: