Luc Sels (KU Leuven): “Het contactonderwijs op campus is cruciaal”

18 februari 2021
© Green Chameleon (Unsplash)
Ondanks de coronacrisis en moeilijke tijden voor studenten, liggen de examenresultaten toch in lijn met andere jaren. Dat laten KU Leuven en de Universiteit Antwerpen weten. Luc Sels, rector aan de KU Leuven is tevreden: “Het was erg moeilijk voor hen, we moeten dit dan ook echt vasthouden.”

Studenten hebben het moeilijk, maar wat blijkt, de examens van januari zijn toch goed gedaan. Aan de KU Leuven doen eerstejaarsstudenten het zelfs beter dan gemiddeld. Luc Sels vertelt er meer over in ‘De Wereld Vandaag’.

De resultaten zijn vergelijkbaar met de 4 voorgaande jaren. Sels vertelt dat er 2% meer studenten geslaagd zijn dan vorig jaar: “Dat is echt iets om vast te houden.” Men had gevreesd dat minder studenten zouden deelnemen aan de examens, maar dat is ook positief. De deelnames zijn vergelijkbaar met vorig jaar en studenten schreven zich ook minder uit in vergelijking met vorig jaar. Dat werkt bemoedigend, zeker voor de eerstejaars studenten.

Verklaring?

Het is moeilijk te zeggen wat juist de reden is voor deze resultaten. Toch merkt Sels enkele punten op. “Ons onderwijs in coronatijd staat op een hoger niveau dan in de eerste golf”, aldus Sels. Volgens hem hebben studenten ook meer tijd gekregen om de examens voor te bereiden door het binnenzitten. Daarbovenop denkt Sels dat de onzekerheid waarin we leven, voor dat extra tikkeltje stress zorgde. Studenten die het toch minder hebben gedaan, wil Sels zeker goed opvolgen.

Kan het zijn dat professoren milder zijn? “Dat kan meespelen, maar dan was dat hun eigen beslissing” vertelt Sels. “Wij hebben niet opgeroepen tot een zekere mildheid.” Deze situatie volhouden, wil Sels zeker doen. “Als we dit vasthouden kunnen we misschien het volgende academiejaar in een vrij normale context starten.” Hij hoopt vooral dat studenten geen grote achterstand opbouwen.

Het zou erg zijn als we die schaduw van corona nog over ons zouden voelen.

Online of on campus?

“Het contactonderwijs op campus is cruciaal” vertelt Sels. “Je mag niet onderschatten hoe belangrijk het direct sociaal contact is onderling voor een goede progressie in de studies.” Sels is voorstander van les op de campus. Volgens hem is dat veel krachtiger dan het volgende online platform. De technologie zal blijven vertelt hij, maar zal het campusonderwijs ondersteunen.

Sels beseft ook dat les op de campus enkel kan bestaan, als dit op een veilige manier kan worden georganiseerd. Volgend academiejaar hoopt hij het oude leven op campus te kunnen hervormen. “Het zou erg zijn als we die schaduw van corona nog over ons zouden voelen. We moeten echt terug elke student kansen geven op de campus.”

Samen met veel andere mensen, werkt Sels al een hele tijd aan deze organisatie. Als corona zich koest houdt, zou elke student op termijn 1,2 of 3 keer naar de campus mogen komen. Sels is realistisch, maar denkt hoopvol. “We moeten absoluut die volgende golf zien te vermijden. Daarom zijn we heel gradueel en stapsgewijs aan het toenemen, maar wel in een duidelijke richting.”

Beluister het gesprek met Luc Sels in 'De Wereld Vandaag' via Radio 1 Select

Lees ook: