Luc Tuymans hoe maakt u het?

10 mei 2017
Bekende kunstenaars openen hun hart en hun ziel voor Culture Club. Ze getuigen eerlijk en confronterend hoe ze de dingen kunnen maken die ze maken. En welke toegevingen daarbij horen. Luc Tuymans getuigt over het feit dat hij een zeer eenzaam mens is, ondanks het feit dat ie veel praat.

Als Tuymans nieuw werk bedenkt dan toets hij dat graag eerst af bij zijn vrouw, ook een kunstenares.

Mijn vrouw is in staat om elk goed idee dat ik heb in dertig seconden te decimeren.

Tuymans vindt dat belangrijk. 

Ik heb altijd relaties gezocht met vrouwen die intelligent zijn. Ze moeten weerwoord kunnen geven en een zeker macho-gehalte hebben. 

Tuymans maakt een schilderij op één dag. Als het daarna niet klaar is, gooit hij het weg.

Als ik geen kunstenaar was geworden dan was ik vast een zakenman geworden. Ik zit zo ook genetisch in elkaar, via mijn grootvader. Een man die inlegzolen heeft gemaakt en daarmee veel geld verdient wordt daar niet over aangesproken. Een kunstenaar wél. 

Kunst maken doe je ook voor en door het respect dat je daarvoor krijgt. En dat kan soms lang duren.

Toen er een schilderij van mij werd afgeveild voor anderhalf miljoen dollar in New York stond de VTM-camionette voor de deur omdat ze dachten dat het anderhalf miljoen bij mij thuis lag. En vanaf dan is m'n mij Mijnheer Tuymans gaan noemen.... Zo simpel is de wereld. Ik zeg dat niet uit cynisme omdat cynisme niet iets is wat men zich kan permiteren. Maar ik zeg het wel met een zekere ironie omdat de domheid van het bestaan iets is wat men moeilijk kan bevechten.