Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

Luc Van Gorp (CM): "Inhaalbeweging van doktersbezoeken verwacht na 2020, maar die is uitgebleven"

do 3 feb. - 8:47

Uit onderzoek van de mutualiteiten blijkt dat tijdens het coronajaar 2020 mensen een doktersbezoek vaak uitstelden. Daardoor werden veel diagnoses van onder andere hoge bloeddruk, diabetes of kanker niet gesteld, met alle gevolgen van dien. Dat schrijft De Standaard. Maar er werd ook opvallend minder medicatie voorgeschreven, onder meer voor astma en ADHD, wat eerder een positief effect was. De Christelijke Mutualiteit (CM) wil hieruit lessen trekken en het debat over medicatiegebruik openen.
dokter

Er zijn in 2020 minder mensen gestart met het nemen van bloeddrukverlagers en er zijn ook minder mensen die gestart zijn met diabetesmedicatie. Dat zijn twee veel voorkomende ziektes, waarbij de patiënt in het begin niet geen klachten heeft, en die meestal tijdens een routinecontrole bij de arts worden vastgesteld.

Die routineonderzoeken vielen tijdens de coronacrisis grotendeels stil, waardoor die ziektes dus onder de radar bleven. Daardoor werden ze ook niet behandeld en kunnen ze een stille doder zijn, schrijft De Standaard op haar voorpagina.

Opvallend minder medicatie

Maar er kwam ook goed nieuws uit het onderzoek. Er werd bijvoorbeeld opvallend minder medicatie verkocht om luchtwegeninfecties te behandelen, zoals astma. Mensen hadden minder contacten en dus was er ook minder circulatie van virussen die luchtweginfecties veroorzaken.

Ook opvallend is dat er bij de jongeren minder medicatie voor ADHD werd verkocht. Die jongeren en kinderen zaten door bijvoorbeeld het afstandsonderwijs plots in een situatie waarbij het minder belangrijk was om rustig te zijn en zich te concentreren.

"We zien inderdaad een terugval in het voorschrijven van bepaalde medicatie", zegt Luc Van Gorp, voorzitter van CM vanmorgen in "De ochtend" op Radio1. "Bij medicatie voor luchtwegeninfecties zien we zelfs een vermindering van meer dan 20 procent. We zien ook geen inhaalbeweging na 2020. We hadden daarna een inhaalbeweging verwacht, maar die is uitgebleven."

Van Gorp vindt ook dat de coronacrisis ons heel wat kan leren. "Beschouw het als een groot experiment. We zagen wat een lockdown doet met het gebruik van geneesmiddelen. Maar het mes snijdt aan twee kanten. Aandoeningen zoals hoge bloeddruk of diabetes werden minder ontdekt, omdat routineonderzoeken wegvielen. Daar onbehandeld mee rondlopen is natuurlijk niet goed."

Maar Van Gorp ziet ook positieve effecten. "We hebben - als het gaat over luchtweginfecties" - in de lockdown geleerd om bepaalde omstandigheden te vermijden", zegt Van Gorp. "Ook mensen met luchtweg aandoeningen hebben drukke plaatsen vermeden en we hebben ons veel minder verplaatst, waardoor er veel minder viruscirculatie was en waardoor die mensen veel minder medicatie moesten gebruiken."

"Dat is voor ons wel een eye opener, zegt Van Gorp. "Moeten we niet eens kijken hoe we met bijvoorbeeld kantoorruimtes of klaslokalen omgaan? We zijn in de crisis metingen gaan doen en we hebben zo in gezondere lucht geleefd dan voor de crisis. Het positieve gevolg van de crisis is dus dat we meer gaan nadenken over de luchtkwaliteit."

Een gezonde wandeling of gezonde voeding kan ook een middel zijn om te genezen

"Voor mij was de grootste verassing de grote terugval van het gebruik van Rilatine door jongeren met ADHD", zegt Van Gorp. "We zien dat ook tijdens schoolvakanties. We hebben er ook al vroeger onderzoek rond gedaan, maar het is toch vreemd dat we heel snel denken dat het geneesmiddel de oplossing is. We merken nu dat wanneer de school dicht is, die kinderen minder van het geneesmiddel nodig hebben. We weten ondertussen ook dat gedragstherapie of psycho-eductatie of zelf de schoolomgeving anders inrichten ervoor kan zorgen dat de kinderen niet meer gedwongen worden om medicatie te nemen."

"We willen het debat rond het gebruik van geneesmiddelen nu openen", pleit Van Gorp. "Nu we zo'n grote case als de coronacrisis hebben gehad, moeten we het geneesmiddelengebruik in vraag stellen. Het geneesmiddel is niet altijd de (enige) oplossing, maar er zijn zeker nog andere middelen die moeten aangeboord worden. We willen het begrip geneesmiddel verder opentrekken dan alleen een pil. Een gezonde wandeling of gezonde voeding kan ook een middel zijn om te genezen. We hebben juist gezien dat mensen door anders te gaan leven en bewegen tijdens de lockdown, soms ook gezonder zijn gaan leven en dat is toch wel een heel positief effect van de coronacrisis."

Beluister het gesprek met Luc Van Gorp in 'De Ochtend' via Radio 1 Select. 

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Luister ook: 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet