Luchthaven van Luik wordt draaischijf voor de WHO om vrachten van medisch materiaal af te handelen

14 april 2020
© Benoit Doppagne (Belga)
De Wereldgezondheidsorganisatie heeft wereldwijd 8 luchthavens aangeduid om in de toekomst vrachten van medisch materiaal af te handelen - denk aan mondmaskers of testkits. In China, Zuid-Afrika, Panama, Maleisië, de Verenigde Arabische Emiraten, Ghana, Ethiopië én België.

In ons land gaat het dus om de luchthaven van Luik. "De WHO heeft een verwachting van de grootste noden opgesteld, en zo een duidelijke goederenstroom geïdentificeerd die aangeleverd zal moeten worden de komende weken en maanden. Zo zijn ze bij Luik uitgekomen", zegt Bert Selis, commercieel directeur van de luchthaven van Luik.

Waarom precies Luik? "Er is een grote bestaande capaciteit beschikbaar en we kunnen extra chartervluchten inleggen. Er is een grote felexibiliteit." Daarnaast zijn er bijvoorbeeld belangrijke assen met China en Afrika en is er veel ervaring met vrachtverkeer.

Het is nog niet helemaal duidelijk wat er precies gaat veranderen voor de luchthaven, maar de WHO heeft dus nu al een optie genomen op de capaciteit van Luik. "Maar er kunnen dus extra vluchten komen naar China en Afrika, zolang de crisis in bepaalde delen van de wereld heerst."

De voorbije weken zijn er al een aantal keer leveringen van miljoenen mondmaskers aangekomen op de luchthaven van Luik.

Beluister het gesprek met Bert Selis in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook: