Luchthavenpolitie start met stiptheidsacties: "Reizigers komen best 3 tot 4 uur op voorhand"

21 februari 2020
De luchthavenpolitie start vanochtend met stiptheidsacties op de luchthavens. Dat zal vooral op de luchthaven van Zaventem tot lange wachtrijen leiden, want vandaag begint ook de krokusvakantie en worden er zo'n 40.000 luchtreizigers verwacht. Brussels Airport raadt reizigers aan om ruim op tijd naar de luchthaven te komen. Voorlopig is er nog geen zware hinder.

De acties zijn om 6 uur gestart: de agenten controleren de identiteitsbewijzen en reispassen volgens het boekje. Daardoor kunnen de wachtrijen langer worden dan gewoonlijk. Brussels Airport raadt daarom reizigers aan om 3 uur op voorhand te komen voor een vlucht binnen de Europese Unie, en 4 uur voor een vlucht die buiten die EU gaat.

De vakbonden beseffen dat ze de gewone reiziger treffen, zegt Joery Dehaes van het ACV: "Maar we moeten op de een of de andere manier de overheid toch proberen te overhalen om iets te doen aan de schrijnende toestand van het politiepersoneel op de luchthaven. Dit probleem sleept al jaren aan en op een bepaald moment is het op."

Hele krokusvakantie

De stiptheidsacties kunnen nog de hele krokusvakantie duren, "en we zouden zelfs tot staken kunnen overgaan, maar dat zijn we niet van plan", zegt vakbondsman Dehaes.

Als de overheid toegevingen doet, kunnen de vakbondsacties ook nog worden afgeblazen. Op het einde van de vakantie zullen de bonden bekijken of de overheid met oplossing over de brug komt. "Maar als er niet komt, zullen we opnieuw een stakingsaanzegging indienen", dreigt Dehaes.

Oude eisen
De actie komt er nadat overleg tussen vakbonden en overheid woensdag niets had opgeleverd. De bonden hadden een stakingsaanzegging ingediend tegen het aanhoudende personeelstekort en een gebrek aan middelen. Ze willen ook dat uitbater Brussels Airport alle politiediensten samenbrengt op de luchthaven, "want nu zitten die verspreid", zegt Joery Dehaes.

Beluister het gesprek met Joery Dehaes van het ACV in "De ochtend"

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal" van gisteravond:

Bron: vrtnws.be en De ochtend