Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

Luchtkwaliteit stijgt, maar impact nog altijd dodelijk

vr 14 sep. - 8:22

Elk jaar sterven duizenden Vlamingen te vroeg door fijnstof en andere schadelijke deeltjes. Dat staat in een rapport van de Vlaamse Milieumaatschappij. De luchtkwaliteit is wel lichtjes verbeterd en Vlaanderen haalt ook de meeste Europese doelstellingen.
luchtkwaliteit

De Vlaamse Milieumaatschappij berekende voor het eerst de impact van de luchtkwaliteit op onze gezondheid. "Er zijn mensen die vroegtijdig overlijden, die dus overlijden vóór de verwachte leeftijd, door de impact van stikstofdioxide, fijnstof en ozon", zegt Katrien Smet van de Vlaamse Milieumaatschappij in De Ochtend
Het gaat om duizenden Vlamingen, maar hoeveel precies is moeilijk te achterhalen, omdat de berekeningen per schadelijke stof zijn gebeurd en sommige mensen dubbel worden geteld. "De sterfte hangt uiteraard af van hoe gezond je bent. Kleinere kinderen, ouderen en mensen die gevoelige luchtwegen hebben, zijn kwetsbaarder", aldus Smet. Maar slechte lucht leidt niet alleen tot overlijdens. "De luchtvervuiling heeft impact op onze luchtwegen. Slechte luchtkwaliteit kan leiden tot astma, meer luchtwegklachten, meer allergieën en een hoger risico op kanker", zegt Smet.

Luchtkwaliteit verbetert

Toch is er ook positief nieuws. De luchtkwaliteit in Vlaanderen blijft jaar na jaar verbeteren. Smet: "Dat komt omdat er de voorbije jaren heel wat maatregelen zijn genomen die duidelijk hun vruchten afwerpen, zoals in de industrie. Ook de technologie is verbeterd en er komen nieuwe materialen op de markt, zo zijn wagens schoner geworden." Voor de meeste schadelijke stoffen worden ook de Europese normen gehaald. Enkel voor stikstofdioxiden, zware metalen en ozon is dat niet zo.

Winstmarge

Sectoren als de industrie doen het de laatste jaren dus goed, hun aandeel in de luchtvervuiling daalt jaar na jaar. Maar het aandeel van gezinnen neemt toe, zo staat in het rapport. "Er zijn natuurlijk ook meer Vlamingen, dus daar moeten we ook rekening mee houden. Maar we merken toch dat op dit vlak zeker nog winstmarge zit. Gezinnen moeten meer rekening houden met het milieu. Je huis beter isoleren of meer de auto laten staan, zijn alvast goede tips om de lucht properder te houden", zegt Katrien Smet.

(bron: De Morgen/VRTNWS)

Herbeluister het gesprek over luchtkwaliteit in 'De Ochtend'

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet