“Luchtverontreiniging wordt zelfs gewoon gesubsidieerd”

18 januari 2018
“Hoeveel studies en anonieme slachtoffers moeten er nog volgen vooraleer deze regering éindelijk drastisch ingrijpt tegen luchtverontreiniging?” vraagt VRT-journalist Tom Van de Weghe zich af.

Een nieuwe studie toont nog maar eens aan hoe groot de luchtvervuiling is in Vlaanderen. En die is nog erger dan gedacht.

Jawel, beste luisteraar, ook in uw straat worden de Europese grenzen voor kankerverwekkende stikstofdioxide en fijnstof wellicht overschreden. Kijk, daar komen mijn haren nu van overeind, en ik heb er al niet veel.

Hoeveel studies, en vooral, hoeveel anonieme slachtoffers moeten er nog volgen vooraleer deze regering eindelijk drastisch ingrijpt? Er blijft al jaren wat aangemodderd worden met halfslachtige maatregelen.

Kijk, ik heb 5 jaar in China gewoond, met luchtfilters in elke kamer en mondmaskers op elke mond. We zijn gelukkig nog niet op het niveau van China, maar wel aardig onderweg. Moeten we nu echt wachten tot het hier even erg is als daar, vooraleer er iets gebeurt?

Meer nog, de regering daar neemt wel drastische maatregelen om de lucht proper te krijgen. Waarom? Omdat het volk anders in opstand dreigt te komen. Maar niet hier. Niet bij ons. Hier ontbreekt het onze politici aan moed, aan visie, aan langetermijndenken. Luchtverontreiniging wordt hier zelfs gewoon gesubsidieerd!

En als er wordt nagedacht is het hooguit tot de volgende verkiezingen. Daarom : sta op, Vlaanderen, NU! Want het gaat om de gezondheid van uw en mijn kinderen.

Lees ook: