Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Wereld Vandaag

Luidt de coronacrisis het einde van landschapsbureaus in? "Eigenlijk zijn ze passé"

di 21 apr. - 9:59

Binnenkort kunnen we wellicht weer (meer) aan de slag op kantoor, zodra de coronamaatregelen versoepeld zullen worden. Maar dat zal niet meer in dezelfde omstandigheden zijn, weet professor Arbeidsgeneeskunde Lode Godderis (KU Leuven).
© Damir Kopezhanov (via Unsplash.com)

"Mensen hebben honger om de collega's nog eens in levenden lijve te ontmoeten, maar tegelijk merk ik toch angst en onzekerheid over hoe zo'n terugkeer naar kantoor zal verlopen", zegt Lode Godderis in 'De Wereld Vandaag'.  Want constant anderhalve meter afstand bewaren, is soms minder evident dan het lijkt: "Zolang je aan het bureau zit, is het haalbaar, maar op de gangen zie je soms rare manoeuvres."

Hij denkt dat we voor jobs aan een bureau naar een heel geleidelijke terugkeer zullen gaan, waarbij bijvoorbeeld de helft van de werknemers eerst nog thuis zal blijven werken, en de andere helft al terugkeert. Je kan zoiets op de werkvloer ook organiseren, zegt Godderis: "Dat kan je nu al doen, en het is ook wel leuk voor mensen om daar samen over na te denken. Dat creëert inspraak, waardoor mensen ook meer de neiging zullen hebben de regels te volgen."

We gaan naar een geleidelijke terugkeer op kantoor, waarbij de ene helft eerst nog zal thuisblijven

Voor de open landschapskantoren kan dit de definitieve doodsteek betekenen, denkt Godderis: "Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat landschapsbureaus eigenlijk passé zijn. Dit is al een tijd niet meer de standaard en ik verwacht dat de huidige crisis zal bijdragen tot de verdere afbouw van landschapsburelen."

"We gaan naar ruimtes waar geconcentreerd alleen kan gewerkt worden, in combinatie met vergaderzalen en flexruimtes waar mensen in overleg kunnen gaan en kunnen brainstormen, en wat meer prikkels kunnen hebben. Maar thuiswerk zal daar een belangrijk onderdeel van zijn."

Wordt thuiswerk iets permanents?

Godderis denkt dat de stimulans die thuiswerk nu heeft gekregen, zo groot is dat die minstens voor een deel permanent zal blijven doorwerken. "Heel veel werkgevers hebben erin geïnvesteerd, en extra computers, laptops enz. gekocht. De stap naar thuiswerk is nu echt wel gezet."

Zeker als we langer blijven thuiswerken, want dan zullen we nog meer in die routine komen: "Nu voelt dat nog wat abnormaal, maar de mensen zijn dit evenwicht aan het vinden. Nu is het nog wat moeilijk, maar zeker als de scholen weer opengaan, zal dat evenwicht er sneller zijn."

Uiteraard moet ook de werkgever mee in het verhaal, en moet er voldoende vertrouwen zijn. Godderis denkt dat het goed zou zijn als werkgever en werknemer daar een open gesprek over hebben de komende weken, maar denkt dat meer thuiswerk een goede zaak kan zijn voor beide partijen, zeker dus de komende weken als alles wat verder genormaliseerd is.

Godderis schreef over een veilige terugkeer op het werk ook een artikel voor de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO), lees het hier.

Het evenwicht vinden bij thuiswerk, zal beter lukken zodra de situatie zich verder normaliseert.

Beluister het gesprek met Lode Godderis in 'De Wereld Vandaag':

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet