"Luister naar je buik, volg je droom, en je zal niet de verkeerde keuze maken"

20 februari 2017
Stefanie Callebaut, zangeres van SX, ziet hoe mensen in haar omgeving het moeilijk hebben om de juiste keuzes te maken in hun leven. "We hebben zoveel keuze, er zijn zoveel mogelijkheden. Net omdat alles mogelijk is, hebben we het zo moeilijk te kiezen."

Zelf heeft ze altijd heel goed geweten wat ze wou. Al op tienjarige leeftijd wist ze dat ze zangeres wou worden. "Ik ben altijd enorm gefocust geweest op wat mijn buikgevoel me vertelde, soms misschien zelfs té." 

In het middelbaar volgde ze kunstonderwijs, maar op een bepaald moment, toen ze zestien was, had ze daar ook het gevoel dat ze niets meer kon leren. "Ik zei: ik stop. Ik ga hier buiten en ik kom nooit meer binnen. Ik bel naar mijn vader en ik zeg 'kom me maar halen, ik heb hier niets meer te zoeken'." Ze wist wat ze wou en wou daar 100% voor gaan. 

Stefanies vader is haar effectief komen halen, zette haar voor een computer en zei dat ze dan maar werk moest zoeken. Toen heeft Stefanie beslist dat ze misschien beter toch nog even op de schoolbanken wou zitten. "Liever dat dan aan de lopende band staan."

Ik heb altijd het gevoel dat als ik mijn buik volg, ik niet de foute keuze zal maken.
Stefanie Callebaut

Na het middelbaar had Stefanie niet de behoefte naar de universiteit te gaan. "Toen moest ik wel gaan werken, maar daardoor besefte ik dat het niets voor mij was." Ze kon niet omgaan met gezag, met autoriteit. "Ik was veel te eigenzinnig, te koppig. Toen heb ik beseft dat ik toch een keuze moest maken, toch moest gaan voor wat me gelukkig maakte." 

Met andere woorden: het gaat niet altijd vanzelf, maar uiteindelijk, als je kiest voor wat je gelukkig maakt, kom je goed terecht. Dat is de goede raad die Stefanie aan veel mensen wil geven: "Je moet niet bang zijn. Als je realistisch probeert uit te zoeken wie je bent, wat je graag doet, waar je gelukkig van wordt, dan is volgens mij alles mogelijk, met realistische stappen." 

Radio 1 Select