Luister naar Radio 1 via DAB+

12 oktober 2017
Goed nieuws! Radio 1 is binnenkort ook te beluisteren via DAB+. DAB+ wordt in Europa gezien als de opvolger van FM. Wat moet je weten over DAB+?

Je luistert nu naar Radio 1 via FM?

Geen probleem, alles blijft bij het oude! Je kan dagelijks via FM en een traditioneel radiotoestel naar je favoriete VRT-radiozender blijven luisteren en dat blijft ook de komende jaren nog perfect mogelijk.

De technologie staat natuurlijk niet stil en daarom is het onvermijdelijk dat de digitale technologie het op termijn zal overnemen van de analoge radio (FM). Wanneer? Dat staat niet vast, maar in het huidige groeiscenario gaat men ervan uit dat FM nog meerdere jaren beschikbaar zal blijven. De VRT zet wel al geruime tijd in op digitaal luisteren.

Met DAB+ zet VRT nu een stap in een nog beter digitaal aanbod voor iedereen, met extra voordelen voor de luisteraar.

 

Gratis, gemakkelijk, betrouwbaar en meer keuze

Niet alleen Radio 1, maar alle VRT-zenders (Radio 1, Radio 2, Klara, Studio Brussel, MNM) en de extra digitale kanalen MNM Hits, Klara Continuo en VRT NWS kan je binnenkort ook beluisteren via DAB+. Daarmee zet VRT een nieuwe stap in het digitaal beschikbaar maken van zijn aanbod. DAB staat voor Digital Audio Broadcasting, digitale radio via de ether zeg maar.

DAB+ is een sterk verbeterde versie van DAB en komt dus op dezelfde manier gratis uw radiotoestel binnen als FM. DAB+ wordt in Europa gezien als de opvolger van FM.

DAB+ heeft een aantal voordelen ten opzichte van FM. DAB+ is veel minder storingsgevoelig dan FM. Via DAB+ kan ook visuele informatie (bv foto’s of slides) meegegeven worden met het audiosignaal. En vooral: de FM-band zit vandaag vol. Via DAB+ kunnen er in de toekomst gemakkelijk meer radiozenders bijkomen. Zo zijn binnenkort alle regionale zenders van Radio 2 te ontvangen via DAB+.

Bovendien kan je je favoriete zender beluisteren in heel Vlaanderen op één en dezelfde frequentie zonder onderweg opnieuw te moeten afstemmen zoals bij FM.

Via DAB+ is dit gratis, zonder de kost van een internet of kabelabonnement én de zekerheid dat alle radiozenders in elke situatie beluisterbaar blijven.

Wil je graag meer specifieke informatie over DAB+: klik op digitale radio

 

Hoe kan je Radio 1 via DAB+ ontvangen ?

Als je via DAB+ naar Radio 1 wil luisteren, heb je een (nieuw) DAB+ radiotoestel nodig. Die vind je in een gewone elektrozaak of online. Deze toestellen bieden naast DAB+ ook nog altijd FM aan. Een DAB+ toestel kan je kopen vanaf 30 euro.

Ook in de wagen kan je kiezen voor een DAB+ ontvanger. In sommige auto’s is zo’n radiotoestel, dat zowel DAB+ als FM aanbiedt, ingebouwd, bij andere merken is het nog een optie. 

Als je reeds een DAB+ toestel bezit of je bent de eigenaar van een ouder DAB-toestel kan je hier terecht voor meer informatie.

Je wil graag nog meer informatie over Radio 1 op DAB+?