Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Home

Luister

Podcast

Het mirakel van schuman

Bannerafbeelding voor fragment

Seizoen 1, Aflevering 4

4. Eén Munt: blijde intrede van de euro

Met

22:58

22:58

8 maanden geleden

48 min

De euro is uitgevonden door een Belg; Mark Eyskens herinnert zich de geur van Margaret Thatcher; In Nederland staan échte fake Euro-bruggen; En hoe hebben de gewone Grieken de eurocrisis overleefd? Let op: in deze aflevering zit een passage over zelfdoding. Als je met vragen zit over zelfdoding kan je terecht op de Zelfmoordlijn, op het gratis nummer 1813, of op zelfmoordlijn1813.be. Nood aan een gesprek? Dan kan je 24/7 terecht bij Tele-Onthaal op het nummer 106.

Het Mirakel van Schuman

5. Geen oorlog: het trauma van Srebrenica

Seizoen 1, Aflevering 5

Elma Cavcic ontvluchtte de Joegoslavische burgeroorlog in de jaren '90. Arrivée Amsterdam. Nieuw land, nieuwe stad, nieuw leven. De grootouders bleven achter in Bosnië. Haar grootvader werd uiteindelijk opgepakt, gedeporteerd en vermoord door Servische militairen, tijdens wat later de 'genocide van Srebrenica' zou worden genoemd. Nu gaat ze terug, naar de begraafplaats van haar opa. Voor het allereerst. Hoe kon de EU zoiets laten gebeuren? In de eigen achtertuin!

26 december 2021

50 min

Het Mirakel van Schuman

6. Eén grens: de val van de Berlijnse Muur

Seizoen 1, Aflevering 6

9 november 1989. De Berlijnse Muur valt. Een uitzinnige massa Oost-Duitse feestvierders beklimt de Muur en steekt de grens met West-Berlijn over. De vluchtelingen worden met open armen ontvangen, onder groot gejuich. Het contrast kan niet groter zijn met de duizenden vluchtelingen die nu de grenzen van Europa proberen binnen te geraken. Prof. Hendrik Vos en Sven Speybrouck zijn in Duinkerke, waar honderden vluchtelingen samentroepen en de UK proberen te bereiken. Hun eldorado.

9 januari 2022

44 min

Het Mirakel van Schuman

7. Eén meer: van 6 naar véél meer landen

Seizoen 1, Aflevering 7

"Ik had nooit gedacht voorzitter van de Europese Unie te worden, maar ik wilde wel altijd iets doen met Europa.", zegt ex-commissievoorzitter José Manuel Barroso in deze aflevering. "Toen ik 18 jaar was, was Portugal geen democratie maar een dictatuur. Voor mij stond de Europese Unie gelijk aan democratie. Dat was ook de reden waarom Portugal toetrad tot de Unie. Om politieke redenen, niet voor het geld." Prof. Hendrik Vos en Sven Speybrouck spelen taxi voor de ex-commissievoorzitter.

23 januari 2022

49 min

Alle afleveringen

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

VRTNU wordt VRTMAX

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet