Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

Home

Luister

Podcast

Het mirakel van schuman

Bannerafbeelding voor fragment

Seizoen 1, Aflevering 5

5. Geen oorlog: het trauma van Srebrenica

Met

13:22

13:22

9 maanden geleden

50 min

Elma Cavcic ontvluchtte de Joegoslavische burgeroorlog in de jaren '90. Arrivée Amsterdam. Nieuw land, nieuwe stad, nieuw leven. De grootouders bleven achter in Bosnië. Haar grootvader werd uiteindelijk opgepakt, gedeporteerd en vermoord door Servische militairen, tijdens wat later de 'genocide van Srebrenica' zou worden genoemd. Nu gaat ze terug, naar de begraafplaats van haar opa. Voor het allereerst. Hoe kon de EU zoiets laten gebeuren? In de eigen achtertuin!

Het Mirakel van Schuman

6. Eén grens: de val van de Berlijnse Muur

Seizoen 1, Aflevering 6

9 november 1989. De Berlijnse Muur valt. Een uitzinnige massa Oost-Duitse feestvierders beklimt de Muur en steekt de grens met West-Berlijn over. De vluchtelingen worden met open armen ontvangen, onder groot gejuich. Het contrast kan niet groter zijn met de duizenden vluchtelingen die nu de grenzen van Europa proberen binnen te geraken. Prof. Hendrik Vos en Sven Speybrouck zijn in Duinkerke, waar honderden vluchtelingen samentroepen en de UK proberen te bereiken. Hun eldorado.

9 januari 2022

44 min

Het Mirakel van Schuman

7. Eén meer: van 6 naar véél meer landen

Seizoen 1, Aflevering 7

"Ik had nooit gedacht voorzitter van de Europese Unie te worden, maar ik wilde wel altijd iets doen met Europa.", zegt ex-commissievoorzitter José Manuel Barroso in deze aflevering. "Toen ik 18 jaar was, was Portugal geen democratie maar een dictatuur. Voor mij stond de Europese Unie gelijk aan democratie. Dat was ook de reden waarom Portugal toetrad tot de Unie. Om politieke redenen, niet voor het geld." Prof. Hendrik Vos en Sven Speybrouck spelen taxi voor de ex-commissievoorzitter.

23 januari 2022

49 min

Het Mirakel van Schuman

8. Eén minder: Brexit

Seizoen 1, Aflevering 8

Eens in de zoveel tijd is er een Euro-exodus naar Straatsburg. Sven Speybrouck en prof. Hendrik Vos gaan mee met Cindy Franssen naar het Europees Parlement. Daarna steken ze de grens over naar het Verenigd Koninkrijk, want Europa heeft er een grens bij sinds de Brexit. In 2016 stemden de Britten ‘Leave’. Weg uit de Unie. Daarmee kwam na 47 jaar een einde aan het lidmaatschap van het VK van de EU. Het was de eerste keer in de geschiedenis van de EU dat een lidstaat terugtrad uit de Unie.

6 februari 2022

51 min

Alle afleveringen

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet