Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Hoe Spice Girls een generatie feministen opgevoed hebben

Door Classic stories
2 maanden geleden
09:38 min
Volgende afleveringen afspelen

25 jaar geleden kwam 'Spice' uit, de debuutplaat van Spice Girls. Katrin Swartenbroux is journalist voor De Morgen en volgt all things populaire cultuur. Zij vertelt in 'Classic Stories' wat Emma, Victoria, Geri, Mel B en Mel C betekend hebben voor een hele generatie feministen. “Ik was 10 toen de plaat uitkwam. De boodschap ‘anyone can be a Spice Girl’ sprak zowel mij als mijn broer aan. Hij was Sporty Spice, ik was Ginger Spice.” 
Girl power werd een ding dankzij Spice Girls. De term was al langer in omloop, dankzij Kathleen Hanna van Bikini Kill. Maar Spice Girls maakten girl power toegankelijk en mainstream. Nochtans zullen critici beweren dat er weinig girl power achter Spice Girls zit: de band werd samengesteld en gemanaged door mannen. Volgens Swartenbroux klopt dat niet: “Het is seksistisch om te stellen dat vrouwen die meedraaien in het popcircuit geen zelfbeschikkingsrecht hebben. Spice Girls hielden de touwtjes in handen. Ze kozen zélf 'Wannabe' als eerste single. Geen soft liedje over romantiek, maar een chaotisch nummer dat ze zelf schreven op de achterbank van Geri’s Nissan. Er zit heel veel girlpower in de manier waarop Spice Girls de muziekindustrie veroverd hebben.”
"Ook in hun muziek zitten een aantal wijze lessen die een hele generatie hebben beïnvloed. “Je grenzen aangeven, veilig vrijen, durven zijn wie je bent en opkomen voor jezelf … al die dingen zitten verwerkt in hun nummers,” aldus Swartenbroux. “Ook het concept van sisterhood: je vriendinnen op de eerste plaats zetten, vriendschap naar waarde schatten, zit in hun muziek. Het is niet toevallig dat de generatie die werd grootgebracht met de girl power van Spice Girls, de generatie is die de vierde feministische golf gemanifesteerd heeft.”

Meer artikels

Gerelateerde Programma's