Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Is 'The Final Countdown' nu een goed of een slecht nummer?

Door Classic stories
21 dagen geleden
06:28 min
Volgende fragmenten:

35 jaar geleden kon je de radio amper aanzetten of je hoorde 'The Final Countdown', de megahit van Europe. Sindsdien blijft het nummer opduiken in lijstjes van beste én van slechtste rocknummers. Wat moeten we er nu mee? 'Classic Stories' vroeg het aan Stijn Van de Voorde, collega bij Studio Brussel en gezegend met een open geest en een kritisch oor.
Of je het nu goed vindt of niet, Europe heeft in elk geval veel bereikt in het genre, aldus Stijn. 'The Final Countdown' is een hardrocknummer dat drijft op synths, terwijl de synthesizer lange tijd de aartsvijand van de rock was. Nochtans was het nooit de bedoeling dat het een hit zou worden. De mannen van Europe schreven het deuntje oorspronkelijk als openingshymne voor een discotheek. Toen ze hun plaat af hadden, zochten ze nog een catchy opener. En daar waren die synths van 'The Final Countdown' weer. “Het was nooit de bedoeling, maar dit is dus wel degelijk het nummer dat de mannen van Europe een zwembad, een dure auto en een fancy huis heeft opgeleverd, in een veel te koud land weliswaar”.
Is 'The Final Countdown' nu een goed of een slecht nummer? Daarop heeft Stijn een heel eenvoudig antwoord: “Als je het goed vindt, is het goed,” aldus Stijn. “Het is arrogant om te zeggen dat een nummer dat zo goed verkocht is en zoveel mensen plezier verschaft, niet goed is.”

Meer artikels

Gerelateerde Programma's