Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

Home

Luister

Radio 1 Select

Culture club

Vitalski over station eleven ik vind deze serie eigenlijk rampzalig

Vitalski over 'Station Eleven': "Ik vind deze serie eigenlijk rampzalig"

Door Culture Club

Bannerafbeelding voor fragment

1 jaar geleden

12 min

Hoe overleef je een pandemie? Met behulp van Shakespeare! Dat is kort door de bocht het recept van 'Station Eleven', een nieuwe serie op Streamz. Shakespearefan Vitalski bekeek de serie, die een bewerking is van het boek van Emily St. John Mandel, voor 'Culture Club'. 
"Het boek dateert uit 2014, maar is toch een redelijk volmaakte voorspelling van hoe een pandemie eruit kan zien" zegt Vitalski. Merkwaardig detail: "In januari 2020 begon men te filmen, en drie maanden later brak de pandemie écht uit."
"De hamvraag in deze serie is: 'Wat is het belangrijkste: gewoon overleven of - als we overleven - iets aan ons leven hebben?'" Volgens Emily St. John Mandel doen we dat met cultuur: als we maar vier dingen naar het nieuwe leven mogen meenemen, moet Shakespeare er tussen zitten. "Het is een oproep tot cultuur om ons leven in te vullen. (...) Deze serie kan dienen als een argument tegen Jan Jambon die impulsief de theaters dichtdraaide."
Maar ondanks dat pleidooi voor cultuur en de "fenomenale eerste aflevering", vindt Vitalski de serie rampzalig. "'Station Eleven' kreeg op rottentomatoes.com 98%, en dat is dus nog meer dan 'Breaking Bad', 'Deadwood' en 'Mad Men', en daar kom ik tegen in opstand. Ik vind de Shakespearecitaten gratuit. Men heeft te nadrukkelijk willen zeggen: 'wij willen meer zijn dan spanning en sensatie'."

 

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde programma's

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet