Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Stef Bos: "Johan Verminnen kan zo zichzelf laten zien en tegelijk toch herkenbaar zijn"

Door De Lage Landen Laat
2 maanden geleden
04:11 min
Volgende fragmenten:

In 'De Lage Landen Laat' waren maandag twee grote namen uit de Nederlandstalige muziek te gast. Zowel Stef Bos als Johan Verminnen zakten af naar de studio om over hun muziek en over hun muzikale voorbeelden te praten. Dat de twee heren veel respect voor elkaar hebben, is meteen duidelijk. 
"Johan Verminnen en Raymond van het Groenewoud dwongen me persoonlijk te zijn"
Stef Bos vertelt hoe Johan Verminnen een belangrijke rol speelde in zijn carrière. "Op Studio Herman Teirlinck kregen we les van Johan Verminnen en Raymond van het Groenewoud. Ik ontdekte door hen dat ik in plaats van cabaretier liedjesschrijver moest worden. Zij dwongen me om persoonlijk te zijn in de mededeling en niet gewoon kritiek op iemand te uiten."
Een specifiek optreden van Verminnen liet een blijvende indruk na op Stef Bos: "Ik ging naar Johan kijken in de Kammenstraat in Antwerpen. Ik vergeet dat nooit meer. Je zong het nummer over je broer 'Niemand weet' en 'Zanger zonder meer'. Ik wist niet wat er gebeurde: Verminnen toonde zichzelf tijdens dat optreden, maar maakte het tegelijk zeer herkenbaar voor mij, iemand in de zaal. Dat moment heeft mijn richting bepaald," vertelt Stef Bos. 
"Dan is de avond mislukt"
Johan Verminnen legt uit dat wat Stef Bos beschrijft, juist is wat hij met zijn muziek wil bereiken: "Wat je zingt moet vooral veel met jezelf te maken hebben, maar de mensen in de zaal moeten er ook iets aan hebben. Herkenbaar zijn voor het publiek is de klik die je als zanger wil. Het is fantastisch om zo'n connectie te maken."
Volgens Johan Verminnen kan een zanger maar in een beperkte tijdspanne zo'n klik opwekken. "De eerste drie liedjes van een optreden zijn cruciaal", verklaart Verminnen. "Na die drie liedjes is de band gevormd of niet. Als ik daarna geen band heb met het publiek, dan wens ik mezelf naar huis, dan is de avond mislukt."

Meer artikels

Gerelateerde Programma's