Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

Home

Luister

Radio 1 Select

De ochtend

2700 mensen met handicap krijgen extra budget maar 5000 mensen op de wachtlijst

"2.700 mensen met handicap krijgen extra budget, maar 15.000 mensen op de wachtlijst"

Door De Ochtend

Bannerafbeelding voor fragment

2 jaar geleden

5 min

Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) kondigde vanmorgen aan dat er extra budget komt om de wachtlijsten in de gehandicaptenzorg weg te werken. "Voor de mensen uit prioriteitengroep 1 is het een grote doorbraak. Die krijgen eindelijk perspectief en dat is goed nieuws" zegt Dave Ceule, directeur Onafhankelijk Leven VZW, een belangenvereniging voor mensen met een beperking. Anderzijds: men spreekt over zowat 2.700 mensen die een budget krijgen. Maar er zijn er nog 15.000 die geen budget krijgen. Die grote groep heeft dus nog geen perspectief."

Volgens Ceule is die benadering van de "dringende noden" erg relatief. "Men kijkt daar of je vader, je moeder, je broer of zus voor je kunnen zorgen. In dat geval moet men nog geen budget geven. Dat is wel zeer wrang. Het is alsof je zegt: almaar meer mensen gaan met pensioen, maar we hebben eigenlijk geen geld om hen te betalen. Dus als je kunt rekenen op je vrienden of familie krijg je geen pensioen, 'want dat lukt wel'."

Ceule vindt dat de Vlaamse regering een "echt masterplan" moet opstellen. "Heel wat mensen, mantelzorgers, zetten hun leven on hold voor mensen met een handicap. Wij zeggen: beschouw die budgetten als een investering. Je investeert in mensen die weer kunnen werken: mantelzorgers die weer aan de slag gaan, mensen met een handicap die vaak weer wat kunnen bijdragen aan de maatschappij. Bereken ook eens wat er terugvloeit als je iemand een budget geeft. Dat brengt men nu niet in kaart."

 

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde programma's

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet