Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Home

Luister

Radio 1 Select

De ochtend

Belgie repatrieert vrouwen en kinderen van is strijders de croo prioriteit is om kinderen toekomst te geven

België repatrieert vrouwen en kinderen van IS-strijders, De Croo: "Prioriteit is om kinderen toekomst te geven"

Door De Ochtend
Bannerafbeelding voor fragment

15 dagen geleden

9 min

De Belgische overheid heeft een groep Belgische vrouwen van IS-strijders en hun kinderen naar ons land gerepatrieerd. Het is de tweede keer dat België dit doet nadat de overheid in maart 2021 heeft beslist om kinderen, jonger dan 12, van IS-strijders terug naar België te halen.


Vannacht is het vliegtuig met de gerepatrieerde groep aangekomen op de luchthaven van Melsbroek. Gisteren zijn de vrouwen en kinderen opgehaald in het gevangenkamp al-Roj in het noorden van Syrië. Een Belgische delegatie was vorige maand naar het kamp gereisd voor een vooronderzoek: dan wordt DNA afgenomen om te bepalen of de kinderen effectief Belgisch zijn. Ook worden er gesprekken gevoerd met de vrouwen omdat duidelijk moet zijn of ze wíllen terugkeren naar België en of ze het IS-gedachtegoed volledig afgezworen hebben.  


"Het gaat om 16 kinderen die allemaal jonger dan 12 zijn" zegt premier Alexander De Croo in 'De Ochtend'. "Kinderen die geen enkele fout hebben ten opzichte van de foute keuzes die hun ouders gemaakt hebben. (...) De analyse van OCAD - het orgaan dat de dreiging voor ons land analyseert - is dat het veel veiliger is om die moeders naar hier te brengen, dan hen ginder vrij te laten en er geen enkele controle over te hebben.” 


"De vrouwen die terugkomen zijn allemaal van dreigingsniveau 2 op 4" preciseert De Croo ook. Beluister hierboven het volledige gesprek.

Meer artikels

Gerelateerde Programma's

Blijf op de hoogte

& wees als eerste bij voor tickets, meet and greets of gewoon de nieuwe podcasts.

Volg ons op

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet