Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Logo Radio1

Luister

Programma's

Playlists

Podcasts

Contact

Download Radio 1 app

Muziek

Radio 1 Select

Radio 1 Classics

Radio 1 Sessies

Vox Top 3

Win

Kijk Live

Nieuwsbrief

Home

Luister

Radio 1 Select

De ochtend

Dichteres lotte dodion over gedichtendag ik vind poezie een van de schoonste dingen ter wereld

Dichteres Lotte Dodion over gedichtendag: "Ik vind poëzie een van de schoonste dingen ter wereld"

Door De Ochtend
Bannerafbeelding voor fragment

4 maanden geleden

5 min

Het is gedichtendag vandaag. Voor dichteres en zelfverklaarde poëziemissionaris Lotte Dodion, is poëzie een van de mooiste dingen ter wereld. “Er is een dichter voor iedereen”, zegt ze overtuigd. Met mobiele poëzie-installatie STUDIO HAICO reist ze naar scholen, ziekenhuiskantines, verzorgingstehuizen, vluchthuizen, gevangenissen en andere plekken waar poëzie vaak ver zoek is. 
Poëzie is volgens haar tot wonderen in staat: “Het toont een andere werkelijkheid, biedt troost, stemt tot nadenken, … En er is meer: “Poëzie overstijgt het individuele, het kan een manier zijn om te verbinden.”
Dodion was één van de dichters van het project ‘Dichters van wacht’, een poëtische hulplijn. Om troost te beiden en poëzie toegankelijk te maken tijdens de coronacrisis, was de telefoonlijn gratis voor wie belde. Bellers sloten hun dag in schoonheid af met gedichten. Er is meer nood aan gedichten, zegt Dodion. “Poezie helpt met onzekerheid en verlies om te gaan, zeker in deze onzekere tijden.”
Het kan ook vrolijk: Dodion hernieuwde huwelijksgeloften op de toren van het Red Star Line Museum. “Ook dat is de kracht van poëzie: op het juiste moment de woorden brengen die mensen op dat moment zelf niet hebben. Dan ontstaan er ongelooflijk mooie dingen.”

 

Meer artikels

Gerelateerde Programma's