Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

"Het is eigenlijk kiezen: stoppen met tracen of strengere maatregelen nemen"

Door De Ochtend
1 maand geleden
12:26 min
Volgende afleveringen afspelen

Het aantal coronabesmettingen stijgt, net als het aantal ziekenhuisopnames, en meer en meer schoolkinderen moeten thuisblijven. Het werk van contactopspoorders is door het wegvallen van de meeste maatregelen bijzonder moeilijk geworden. "We vragen ons elke dag af hoe zinvol het nog is", zegt Annelies Delrue, huisarts in Hechtel-Eksel en een van de coronacoördinatoren in de eerstelijnszone Noord-Limburg. "We proberen hier en daar in te dijken. Het is onze opdracht als covidteam van de eerstelijnszone om besmettingen en clusters te traceren, maar indijken is eigenlijk bijna niet meer mogelijk."
In de vorige besmettingsgolven bleek de contactopsporing wel efficiënt te werken, maar nu klaarblijkelijk niet. Wat is het verschil? "Mensen kennen hun contacten niet meer", zegt Delrue. "Vroeger was het aantal contacten van mensen beperkt en konden ze perfect zeggen wie ze hadden gezien, maar nu alles weer toegelaten is, is dat niet meer mogelijk."
Moeten we dan stoppen met contactopsporing of strengere maatregelen nemen? "Als je het zo scherp wilt stellen: daar komt het een beetje op neer" zegt Delrue.


 

Meer artikels

Gerelateerde Programma's