Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Hoofdarts UZ Leuven: "Onbegrijpelijk dat we door niet-gevaccineerden reguliere zorg moeten uitstellen"

Door De Ochtend
15 dagen geleden
07:07 min
Volgende fragmenten:
Autoplay

De ziekenhuizen moeten zich voorbereiden op een toename van het aantal ernstig zieke covid-patiënten, en dat terwijl we nog met de gevolgen zitten van de vorige coronagolven. "Tot gisteren dachten we dat we tot begin 2022 zouden bezig zijn met het inhalen van uitgestelde zorg. Nu denken we dat dat tot diep in 2022 zal zijn" vertelt Gert Van Assche, hoofdarts van het UZ Leuven in 'De Ochtend'.  De overheid vraagt hen immers om 1 op 4 bedden vrij te houden voor covid. "Dat gaat de reguliere zorg weer achteruitstellen."
"De covidpatiënten gaan één op één in competitie met andere patiënten. De overheid geeft prioriteit aan de covidzorg, en dat is een ethische keuze en dat is een beslissing die ik aan hen laat. Maar de uitvoering ervan en de discussies over solidariteit tussen ziekenhuizen wordt altijd opnieuw verschoven naar de hoofdartsen, en we zijn daar wel echt boos over. (...) Wij hebben tientallen patiënten overgenomen uit Brussel, Wallonië en Noord-Frankrijk het afgelopen anderhalf jaar, alleen al in UZ leuven. Maar in ziekenhuizen in regio’s die wereldkampioen zijn in vaccinatiegraad kan je dat echt niet meer behoorlijk uitleggen op dit moment. "
"Coronavaccinatie is momenteel een persoonlijke keuze in België, maar dat heeft implicaties. De toename van ernstig zieke covidpatiënten in bepaalde regio's, zoals Brussel, was volgens ons te vermijden en heeft serieuze gevolgen voor de overgrote meerderheid van gevaccineerde landgenoten." Van Assche pleit daarom voor de invoering van een verplichte vaccinatie voor iedereen.

Frank Vandenbroucke reageerde ondertussen op de kritiek. Luister hier.

Meer artikels

Gerelateerde Programma's