Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Logo Radio1

Luister

Programma's

Playlists

Podcasts

Contact

Download Radio 1 app

Muziek

Radio 1 Select

Radio 1 Classics

Radio 1 Sessies

Vox Top 3

Win

Kijk Live

Nieuwsbrief

Home

Luister

Radio 1 Select

De ochtend

Jan jambon over vlaamse exportcijfers zeer goede cijfers maar impact oekraine zit daar nog niet in

Jan Jambon over Vlaamse exportcijfers: "Zeer goede cijfers, maar impact Oekraïne zit daar nog niet in"

Door De Ochtend
Bannerafbeelding voor fragment

2 maanden geleden

12 min

Nooit hebben Vlaamse bedrijven voor een hoger bedrag goederen geëxporteerd dan vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van Flanders Investment & Trade (FIT), het agentschap dat onze internationale handel begeleidt.


Duitsland blijft onze belangrijkste exportpartner, voor Nederland en Frankrijk. De export naar het Verenigd Koninkrijk daalde (-2,6 procent). Vooral de automobielindustrie, machinebouw, textielsector en tuinbouw werden getroffen door de brexit, aldus FIT. "Een no-deal-brexit zou catastrofaal geweest zijn voor de Vlaamse bedrijven", zegt Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA). "Gelukkig hebben we een akkoord kunnen maken met het Verenigd Koninkrijk. Dat heeft het doemscenario kunnen vermijden. Maar je ziet wel dat de handel met het VK achterop hinkt."


Of de Vlaamse export ook dit jaar recordresultaten zal boeken, is twijfelachtig. Door de oorlog in Oekraïne worden de groeivooruitzichten naar beneden bijgesteld. Rusland en Oekraïne zijn samen goed voor 1,21 procent van de totale Vlaamse export. Beiden landen staan in voor bijna 2 procent van onze import. "Dat is niet niets, maar dat is ook niet het grote probleem", relativeert Jambon.

Meer artikels

Gerelateerde Programma's