Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Kinderarts en infectioloog Koen Vanden Driessche over mondmaskerplicht vanaf 6 jaar: "Nood breekt wet"

Door De Ochtend
2 maanden geleden
14 min
Volgende afleveringen afspelen

Vanaf vandaag moeten leerlingen vanaf zes jaar op school een mondmasker dragen. "Wij willen graag dat kinderen zoveel mogelijk met rust gelaten worden - dus zo weinig mogelijk testen, quarantaines en maskers - maar nood breekt wet" reageert kinderarts en infectioloog Koen Vanden Driessche (UZA) in 'De Ochtend'. "We zien dubbel zoveel besmettingen in het lager onderwijs als in de rest van de maatschappij. En dan moet je ingrijpen, anders gaan de scholen dicht."
Maar hoe zeker zijn we dat die mondmaskers echt helpen? "We weten dat ze bij volwassenen werken - als je hoest produceer je 90 procent minder aerosollen - en dat is bij kinderen niet anders. Maar het werkt alleen als je het op hebt natuurlijk."
En wat met de schadelijke gevolgen voor de allerjongsten? "Ze zijn vooral vervelend, en kunnen huidirritatie veroorzaken, maar we denken niet dat ze heel ernstige blijvende gevolgen gaan hebben" zegt Vanden Driessche. "Het is kort door de bocht om te stellen dat hierdoor leerachterstand zal ontstaan."
Beluister het uitgebreide gesprek hierboven! Je hoort ook de reactie van correspondent Angelo van Schaik. Hij vertelt hoe het protest in Italië stilaan is gaan liggen.

Meer artikels

Gerelateerde Programma's