Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Longarts Eva Van Braeckel: "Wij nemen onze verantwoordelijkheid, we vragen de burgers en politici dat ook te doen"

Door De Ochtend
2 dagen geleden
06:53 min
Volgende afleveringen afspelen

De vierde coronagolf is veel heftiger dan verwacht. Vanuit verschillende hoeken weerklinken noodkreten, niet in het minst vanuit de zorgsector. Zo wijst longarts Eva Van Braeckel (UZ Gent) erop dat niet enkel COVID-19 als virus hard toeslaat, maar dat ook andere virussen hun comeback maken.
"Er is meer zorgvraag" zegt ze in 'De Ochtend'. Enerzijds gaat het om uitgestelde zorg door de vorige coronagolven. "Anderzijds zien we ook dat door het lossen van de maatregelen enkele weken geleden dat - meer dan ooit - de "normale" longziekten terug zijn, zoals longontstekingen en RSV waarvoor ook ziekenhuisopnames nodig zijn. De drie voorgaande golven was dat eigenlijk onbestaande."
"Ik zou willen vragen een beetje koelbloedig te zijn" zei Jan Jambon gisteren in 'De Ochtend'. Hij wees erop dat je maatregelen de tijd moet geven. Hoe komt die boodschap over? "We moeten allemaal onze verantwoordelijkheid opnemen. Dat doen we in de zorg, door de knop om te schakelen, en er koelbloedig voor te gaan." zegt Van Braeckel. "Maar we verwachten evenzeer dat elke burger zijn verantwoordelijkheid opneemt door de maatregelen te volgen en zich te laten vaccineren. Maar de regering moet vooral zijn verantwoordelijkheid opnemen door zo nodig de maatregelen bij te stellen."

 

 

 

Meer artikels

Gerelateerde Programma's