Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

boekenfeest

Radio 1 Sessies

album van de week

ontbreekwoordenboek

Home

Luister

Radio 1 Select

De ochtend

Maite mallentjer wil het woonleefklimaat in woonzorgcentra verbeteren

Maite Mallentjer wil het woonleefklimaat in woonzorgcentra verbeteren

Door De Ochtend

Bannerafbeelding voor fragment

1 jaar geleden

11 min

Na de Pano-reportage over antipsychotica bij ouderen regende het ontzette reacties. In onze woonzorgcentra, zo blijkt, neemt 30 procent antipsychotica. Dat zijn zware geneesmiddelen die voorgeschreven worden tegen psychoses, waanvoorstellingen, hallucinaties... Het medicijn wordt vooral gegeven als een hulpmiddel om de rust te bewaren, niet omdat de bewoners allemaal met die verschijnselen kampen. Vraagt deze problematiek om een aanpak die radicaal anders is?


Maite Mallentjer heeft 30 jaar ervaring in de ouderenzorg als jobstudent, als psycholoog, als lector aan de AP Hogeschool en in de praktijk in Huis Sint-Jozef in Berchem. Zij nam vorig jaar onbetaald verlof om een warme gemeenschap te bouwen rond het woonzorgcentrum volgens het principe ‘a sense of home’. Dat principe beschouwt het woonzorgcentrum als een buurt waar mensen samenwonen. De individualiteit en talenten elke bewoner worden nadrukkelijk op de voorgrond geplaatst. Mallentjer: “We vormen samen een buurt waarin het aangenaam leven is met alle bewoners. Een relatie opbouwen staat voor ons centraal. Wie is de bewoner als mens én niet enkel als patiënt.” Haar gemeenschap ’t klikt wil voorbij de zorgvraag kijken, weg van de ziekenhuisgedachte.


Hoe kijkt zij naar het gebruik van antipsychotica in onze woonzorgcentra? “Het hoeft niet zo te zijn. Als bewoners een psychose hebben en wanen ervaren, dan zijn de medicatie wel op hun plaats. Maar wij gebruiken het in ’t klikt veel minder.”

 

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde programma's

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet