Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Home

Luister

Radio 1 Select

De ochtend

Nederlandse landbouwer keert terug naar oekraine als je niet zaait kan je niet oogsten

Nederlandse landbouwer keert terug naar Oekraïne: "Als je niet zaait, kan je niet oogsten"

Door De Ochtend
Bannerafbeelding voor fragment

3 maanden geleden

9 min

Kees Huizinga heeft een groot landbouwbedrijf op 200 km van Kiev. Enkele weken geleden vertrok hij om het geweld te ontvluchten, maar nu is hij terug.  "Als je niet zaait, kan je niet oogsten" zegt hij in 'De Ochtend'. "Maar of we zullen kunnen oogsten, weten we nog niet. Zo weten we niet of er genoeg diesel zal zijn voor de machines, of dat de hele boel al dan niet platgeschoten wordt.”


Huizinga moet het door de oorlog ook met minder personeel stellen dan in vredestijd. “Van alle werknemers die we hebben, zitten er zo’n 30 in het leger."


Rusland en Oekraïne zijn samen goed voor een kwart van de wereldwijde tarweproductie. Voor maïs is dat bijna 20 procent. Beide landen staan daarnaast ook in voor 80 procent van de wereldwijde productie zaden voor zonnebloemolie. Dat zijn zulke enorme hoeveelheden op de wereldmarkt dat de gevolgen moeilijk te vatten zijn, geeft Huizinga aan. “Ik heb met graanhandelaren gesproken; die zeggen dat ze er niet eens zenuwachtig van kunnen worden, zoveel is het." 


Het bedrijf van Huizinga heeft een areaal van zo’n 15.000 hectare. Om daarvan een idee te geven: dat is de oppervlakte van de volledige stad Gent. 

Meer artikels

Gerelateerde Programma's

Blijf op de hoogte

& wees als eerste bij voor tickets, meet and greets of gewoon de nieuwe podcasts.

Volg ons op

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet