Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Home

Luister

Radio 1 Select

De ochtend

Nu ook melding van grensoverschrijdend gedrag aan ku leuven is academische wereld vrouwonvriendelijk

Nu ook melding van grensoverschrijdend gedrag aan KU Leuven: is academische wereld vrouwonvriendelijk?

Door De Ochtend
Bannerafbeelding voor fragment

5 maanden geleden

10 min

Na meldingen van grensoverschrijdend gedrag aan de Brusselse universiteit VUB en de UGent de voorbije weken, komt er nu ook een professor aan de KU Leuven in opspraak. Verschillende ex-studenten getuigen in de krant De Standaard dat ze hun doctoraat niet afwerkten omdat hun toenmalige promotor zich misdroeg. Drie universiteiten in evenveel weken waar dit soort gevallen bekend raken, dat is opvallend.
Patrizia Zanoni, specialist diversiteit in organisaties en hoogleraar aan de Universiteit Hasselt en het Centrum voor Genderstudies, denkt alvast dat de academische wereld niet de meest vrouwvriendelijke sector is. "In sectoren met een historische meerderheid van mannen in machtsposities is de kans reëel dat misbruik van de eigen positie plaatsvindt. (...) In dit geval heb je een verschil in hiërarchie, een verschil in gender en een verschil in leeftijd. Hoe groter de kloof op een aantal vlakken, hoe moeilijker voor de zwakkere partij om de relatie op enigszins gelijke voet op te bouwen."
Zanoni ziet naar eigen zeggen wel een kantelmoment in de samenleving. "De maatschappij tolereert dit soort gedrag minder en minder. Organisaties worden er zich bewust van dat ze dit harder moeten aanpakken. Je ziet hier echt een domino-effect." 

Meer artikels

Gerelateerde Programma's

Blijf op de hoogte

& wees als eerste bij voor tickets, meet and greets of gewoon de nieuwe podcasts.

Volg ons op

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet