Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

"Omstandigheden in Tokio niet ideaal om te sporten, maar atleten zijn goed voorbereid"

Door De Ochtend
2 maanden geleden
05:59 min
Volgende fragmenten:
Autoplay

De Olympische Spelen gaan vandaag eindelijk van start, na een jaar corona-uitstel. Het wordt een historische editie, ook omdat het warm is in Tokio. “Het zijn geen ideale omstandigheden om in te sporten, maar onze atleten zijn goed voorbereid”, zegt BOIC-hoofdarts Johan Bellemans.

“Tijdens het sporten produceren spieren warmte, en die moet afgegeven worden. Als het al warm is, dan daalt die afgifte naar nul en stijgt de kerntemperatuur van het lichaam”, zegt Bellemans.

“Wanneer de kerntemperatuur van een lichaam stijgt, nemen de prestaties af. Die temperatuur onder controle houden zal essentieel zijn voor de atleten.”

Al is het niet zo dat elke discipline last ondervindt van die hoge temperatuur en luchtvochtigheid. “Alles tot 400 meter atletiek heeft baat bij hoge temperaturen”, zegt Bellemans. “Dat zie je ook op de recordtabellen.”

“Vanaf 800 meter, of een intensieve inspanning van meer dan 2 minuten, is een probleem.”

Dat onze Belgische atleten die omstandigheden niet gewoon zijn, is een strategisch nadeel, maar iedereen heeft er alles aan gedaan om zich zo goed mogelijk voor te bereiden. 

“Atleten hebben in België getraind in hittekamers”, zegt Bellemans. “En nu zijn veel atleten ook al twee weken in Japan om te acclimatiseren. Dat is zeer belangrijk.”

Maar het stop niet bij acclimatiseren. “Voor de wedstrijden moeten de atleten precoolen, zoveel mogelijk afkoelen. Dat moet je op een verstandige manier doen, want atleten die staan te bibberen verliezen energie en dat is nefast. En de spieren zelf moeten voor een wedstrijd natuurlijk wel opgewarmd worden. Het is een moeilijk te bepalen evenwicht”, besluit Bellemans.

Meer artikels

Gerelateerde Programma's