Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Proces rond 'metiskinderen' start vandaag: "Wij hebben nooit gedacht dat we gehoord zouden worden"

Door De Ochtend
2 maanden geleden
10:19 min
Volgende afleveringen afspelen

Vandaag gaat de zaak over de 'metiskinderen' van start. Ze zijn de kinderen van een Afrikaanse moeder en een niet-Afrikaanse koloniaal, die geboren werden in de koloniale tijd. Die relaties werden niet goedgekeurd door de Belgische staat en België ging er ook van uit dat een Afrikaanse moeder niet de capaciteiten had om een kind van, deels, Europese afkomst op te voeden. En dus werden die kinderen bij de moeder weggehaald en nét voor de onafhankelijkheid van Congo werden honderden van die kinderen naar België gebracht. Hier groeiden ze dan verder op in pleeggezinnen, of ze werden geadopteerd, of kwamen terecht in weeshuizen. 
Vandaag gaat dat proces van start. Vijf vrouwen klagen de Belgische staat aan, wegens ontvoering, mishandeling, het gescheiden worden van hun families en het wegnemen van hun identiteit. Jacqui Goegebeur, voorzitter van de associatie Metissen in België, vertelt erover in ‘De Ochtend’.
“Wij hebben nooit gedacht dat we gehoord zouden worden”, aldus Goegebeur. "Ze zeiden ons altijd dat we dankbaar moesten zijn dat we hier terecht zijn gekomen. Alle soorten namen werden naar onze moeders gesmeten, terwijl het gewoon waardige vrouwen waren."

 

Meer artikels

Gerelateerde Programma's