Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Saskia wacht al vier jaar op nier- en pancreastransplantatie, maar die wordt door corona opnieuw uitgesteld

Door De Ochtend
2 maanden geleden
4 min
Volgende afleveringen afspelen

De coronacijfers gaan de verkeerde kant uit, en achter die cijfers zitten mensen die heel concreet de gevolgen voelen. De niet-dringende zorg wordt bijvoorbeeld uitgesteld en dat is ingrijpend voor de mensen die er mee te maken krijgen. Een van die mensen is Saskia Haezebaert uit Oostende. Ze heeft diabetes en wacht al vier jaar op een nier- en pancreastransplantatie. 
"Alleen de levensnoodzakelijke transplantaties gebeuren nu" vertelt Saskia in 'De Ochtend'.  "Maar in mijn geval kan je aan de dialyse. Het is dus niet levensnoodzakelijk, maar mijn lichaam ziet wel enorm af en wordt zwakker. Als de zorg uitgesteld wordt, wordt het weer langer wachten." Ondertussen komen er organen vrij, die niet gebruikt worden. "Ik denk dat die gewoon vernietigd worden. Ze kunnen er niets mee doen."
Een aantal mensen op intensieve zorgen, was daar niet terechtgekomen indien ze gevaccineerd waren, en dat frustreert Saskia wel eens. "Daar heb ik het moeilijk mee" zegt ze. Toch probeert Saskia positief te blijven-  "Je moet toch voort"-, maar dat is niet altijd simpel.
Beluister haar getuigenis hierboven. 

Meer artikels

Gerelateerde Programma's