Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Sciensano over de vele klassen in quarantaine: "Dan moet de overheid op andere vlakken strenger zijn"

Door De Ochtend
10 dagen geleden
09:42 min
Volgende fragmenten:
Autoplay

Anderhalve week ver zijn we in het nieuwe schooljaar en er zitten volgens de eerste schattingen van de CLB's al meer dan 1.000 Vlaamse kinderen in quarantaine. Dat roept bij ouders, CLB's en zelfs bij minister van Onderwijs Ben Weyts vragen op. "Mensen nemen het niet meer dat hun kinderen opnieuw in quarantaine moeten."
Bij Sciensano wijzen ze er fijntjes op dat die regels niet louter van hen afkomstig zijn. "Dat zijn regels die met verschillende overheden overeengekomen zijn", zegt dokter Laura Cornelissen van Sciensano. "Sciensano kan enkel advies geven. Die regels zijn ook besproken met verschillende actoren uit het onderwijs, waaronder ook de CLB's, en zijn eigenlijk nog maar pas afgeklopt."
Cornelissen begrijpt de frustratie van de ouders wel en ze merkt ook dat dat druk zet op minister Weyts. "Wij hebben ervoor gewaarschuwd dat dat ging komen. Er zijn op heel veel vlakken heel veel versoepelingen doorgevoerd en er is nu heel veel viruscirculatie. Quarantaine en testing zijn onze laatste verdedigingslinie, niet enkel voor kinderen, maar ook voor volwassenen. Als we dat laten vallen, geven we het beheer van de crisis op."
Ook wil ze tegenspreken dat er strengere regels gelden voor kinderen. "Er gelden zelfs minder strenge regels." Ze benadrukt dat momenteel gewoon niet alles gelost kan worden. "Dan wordt ons gezondheidssysteem overspoeld. Ik denk denk niet dat we dat als samenleving zullen aanvaarden. Dus dit kan ook een oproep zijn aan de autoriteiten om dan eventueel op andere vlakken strenger te zijn."

Meer artikels

Gerelateerde Programma's