Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Staking in Klein Kasteeltje: "We willen vermijden dat er mensen op straat moeten blijven"

Door De Ochtend
3 maanden geleden
5 min
Volgende afleveringen afspelen

Asielzoekers kunnen vandaag niet terecht in het Klein Kasteeltje in Brussel, want de deuren blijven er vandaag dicht. In het centrum is een 24-urenstaking aan de gang, want het aanmeldcentrum kan de asielaanvragen niet meer aan. "Het centrum zit op 100% van de capaciteit, elk bed wordt gebruikt", zegt Evelien Derekx, verantwoordelijke voor het infopunt in het Klein Kasteeltje.
"We zijn al een aantal weken aan het roeien met de riemen die we hebben en het is elke dag opnieuw zoeken hoe en waar we de mensen kunnen leggen. We bellen dagelijks naar andere centra om te vragen of zij oplossingen kunnen bieden."
"Tot dusver hebben we nog geen mensen moeten weigeren, en dat hopen we zo te houden. Vandaar ook de actie van vandaag, in de hoop dat we oplossingen vinden. We willen vermijden dat er mensen op straat moeten blijven omdat alles vol zit."
De drukte is volgens Evelien Derekx een samenloop van omstandigheden: "De grenzen die na de coronalockdowns weer open gingen, de situatie in Afghanistan en een aantal Waalse centra die door de overstromingen niet meer beschikbaar zijn. Daardoor zijn alle plaatsen in gebruik, zelfs de bufferplaatsen voor Covid."
"Dat alles zorgt ervoor dat de spanning in het centrum stijgt, en dat zorgt voor een onaangename werksfeer. Het personeel draait lange uren maar krijgt geen werkzekerheid. Er wordt met korte contracten gewerkt. Personeelsleden vallen uit of vertrekken van zodra ze elders betere voorwaarden krijgen."
"We vragen vooral dat er meer opvangmogelijkheden komen", besluit Derekx.

Meer artikels

Gerelateerde Programma's