Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Home

Luister

Radio 1 Select

De ochtend

Unicef over situatie in marioepol voorraden zijn bijna uitgeput kinderen dreigen te sterven door tekort aan voedsel

Unicef over situatie in Marioepol: "Voorraden zijn bijna uitgeput, kinderen dreigen te sterven door tekort aan voedsel"

Door De Ochtend
Bannerafbeelding voor fragment

5 maanden geleden

7 min

De Oekraïense stad Marioepol krijgt het zwaar te verduren. De evacuaties via humanitaire corridors verlopen er nog steeds moeizaam, omdat de Russen zich niet zouden houden aan het staakt-het-vuren, aldus de Oekraïense president Zelensky. Geert Cappelaere van Unicef trekt aan de alarmbel. Hij werkt voor het Europese Bureau van Unicef, de organisatie van de Verenigde Naties die zich inzet voor het welzijn van kinderen. In Marioepol zijn op dit moment nog twee stafleden van de organisatie actief. Zij rapporteren schrijnende toestanden. Eergisteren was er een aanval op een kinder- en kraamziekenhuis in de stad. "Dat is eigenlijk maar het topje van de ijsberg", zegt Cappelaere in 'De Ochtend' op Radio 1.


Gebrek aan voedsel en medicijnen
 

Het Internationale Rode Kruis deelde via Twitter twee geluidsfragmenten van een medewerker, Sasha, die nog in Marioepol zit. Hij vertelt dat veel burgers geen drinkbaar water meer hebben thuis. Het stadsbestuur deelt wel flesjes uit, maar dat is niet genoeg voor iedereen. 
 

Ook het tekort aan voedsel en medicijnen wordt een probleem. "Winkels en apothekers zijn vier of vijf dagen geleden geplunderd", zegt Sasha. "Sommige mensen hebben nog eten, maar we weten niet voor hoelang nog. Ook medicijnen voor bijvoorbeeld kanker en diabetes zijn niet meer te verkrijgen."
 

Bovendien is er ook geen elektriciteit en gas meer. Mensen zitten zonder stroom en hebben geen verwarming meer.  "Veel mensen worden ziek, door de vochtigheid en de koude."
 

"We proberen te doen wat we kunnen", zegt Sasha. Zo proberen Rode Kruis-medewerkers het voedsel dat ze nog in voorraad hebben ter beschikking te stellen van de mensen die in hun gebouw schuilen. Ze gaan ook op zoek naar voedsel in vernietigde huizen. Ze hebben nog wat brandstof op voorraad waarmee ze per dag 3 tot 4 uur noodgeneratoren kunnen laten draaien. Mensen uit de buurt komen er hun telefoon opladen, zodat ze die 's nachts als lamp kunnen gebruiken. 
 

"Leven in Marioepol is de hel"

"Er zijn nog tienduizenden kinderen in Marioepol die geen enkele verantwoordelijkheid hebben voor dit conflict, maar wel de grootste slachtoffers in deze strijd worden. Kijk maar naar de aanslag op het kinderziekenhuis. Kinderen kunnen amper nog eten of drinken of medicijnen krijgen", vertelt Cappelaere in 'De Ochtend'.


"Er zijn altijd mogelijkheden om te vluchten, maar vluchten zonder humanitaire corridors is met risico voor eigen leven. Moeders met kinderen die zonder corridor probeerden te vluchten, werden doodgeschoten" gaat hij verder. "Er is alleen maar politieke wil nodig om de corridors te organiseren. Als er geen humanitaire corridors komen, zullen kinderen sterven, omdat ze niet voldoende voedsel hebben, omdat ze niet voldoende drinkwater hebben. Dan zullen kinderen sterven omdat ze niet de medische hulp krijgen die we voor elk kind willen garanderen."


Helden

De collega's ter plaatse zijn helden, aldus Geert Cappelaere van Unicef. "Maar als er geen middelen meer zijn, dan heb je alleen nog maar goede wil en dat helpt de duizenden kinderen niet die nu nood hebben aan voedsel en medicijnen", besluit hij.
 


 

Meer artikels

Gerelateerde Programma's

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

VRTNU wordt VRTMAX

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet