Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

Home

Luister

Radio 1 Select

De olympische ochtend

Je kan als festivalorganisator niet zomaar alle risicos negeren en de rekening naar de overheid doorsturen

"Je kan als festivalorganisator niet zomaar alle risico's negeren en de rekening naar de overheid doorsturen"

Door De Olympische Ochtend

Bannerafbeelding voor fragment

2 jaar geleden

9 min

Pukkelpop gaat niet door, en de discussie wat er nu moet gebeuren met de beloofde overheidssteun woedt volop.

Er is Pukkelpop alles samen 1,8 miljoen euro Vlaamse overheidssteun beloofd, en zeker een deel van dat geld zou niet terugbetaald moeten worden als het festival omwille van coronamaatregelen niet kan doorgaan. Onder meer Vlaams parlementslid Maurits Vande Reyde (Open VLD) stelt zich daar vragen bij.

"Ik vind de steun die aan festivals wordt geboden een goede maatregel", zegt hij. "Op die manier zorgen we ervoor dat de kleine spelers in de sector hulp krijgen. Maar in het geval van sommige festivals, zoals Pukkelpop, moeten we controleren wat er met dat geld is gebeurd, want dat is onduidelijk."

Vande Reyde vindt het niet correct dat Pukkelpop maar bijvoorbeeld ook Het Grote Bevrijdingsfeest de financiële risico's probeert af te wentelen op de overheid.

"Het veiligheidskader was lang op voorhand duidelijk. Het is zeker niet eenvoudig, maar het is vrij stabiel geweest. Er zijn wat bijkomende maatregelen rond testing genomen, maar die waren te voorspellen. Er zijn ook veel organisatoren die er wel rekening mee gehouden hebben."

"De cruciale vraag is nu: waarvoor is de overheidssteun gebruikt?", zegt Vande Reyde. "De directe steun van ene half miljoen euro was bijvoorbeeld bedoeld voor de kleine podiumbouwers, geluidstechnici, en de artiesten. Blijkbaar zijn velen van hen nog niet betaald. Wat is er dan met die steun gebeurd?"

"Ik hoop dat er snel antwoorden komen. Het is goed dat minister Crevits dit grondig gaat onderzoeken. Het zou zinvol zijn mochten Pukkelpop en andere organisaties zelf met een verklaring komen, en met een duidelijke weergave waarvoor het geld werd gebruikt. En als er geen antwoorden komen op de vragen, dan moet het parlement de zaak verder uitspitten.

Vande Reyde besluit: "De steunmaatregelen waren goedbedoeld, maar de controle erop kan beter. Je kan als festivalorganisator niet zomaar alle risico's negeren en de rekening doorsturen naar de Vlaamse belastingbetaler."

 

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde programma's

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet