Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

kies24

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Home

Luister

Radio 1 Select

De wereld van sofie

Boomexpert valerie trouet de romeinen hebben 000 jaar geleden al het meeste europese oerbos omgekapt

Boomexpert Valerie Trouet: "De Romeinen hebben 2000 jaar geleden al het meeste Europese oerbos omgekapt"

Door De wereld van Sofie

Bannerafbeelding voor fragment

2 jaar geleden

13 min

Vandaag (21 maart) is het Werelddag van de Bossen, ofte de feestdag van 'de longen van de aarde'. Wat is het belang van die ‘longen’? En waardoor worden ze bedreigd? Wat zijn op dit moment de belangrijkste bossen op onze planeet? Valerie Trouet is professor aan de University of Arizona, en doet al jaren onderzoek naar bomen en hun link met mens en klimaat. Ze schreef het boek "Wat bomen ons vertellen".


"Op globale schaal helpen de bossen om een mooi stabiel klimaat te hebben. Ze nemen koolstofdioxide op uit de atmosfeer en slaan die op in hun hout. Dat is ook heel belangrijk nu we heel veel koolstofdioxide uitstoten in de atmosfeer."


De grootste bedreigingen voor onze bossen? "Dat is het eerst en vooral het omkappen om landbouwgrond te klaren en ook voor de houthandel. Maar dat is niet nieuw. Hout is heel lang onze belangrijkste energiebron geweest, maar ook al materiaal om huizen te bouwen. Dus het is niet verwonderlijk dat we al zo lang aan ontbossing doen."


"Maar door de klimaatopwarming wordt het warmer en droger dus heb je heel veel bossen waar bosbranden vroeger niet voorkwamen en nu wel. Het is ook heel moeilijk om die bosbranden te bestrijden. En bovendien, als het hout van de bomen opbrandt, waarin koolstofdioxide is opgeslagen, ontstanpt die koolstofdioxide weer en krijg je eigenlijk een nuloperatie."

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde programma's

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet