Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Logo Radio1

Luister

Programma's

Playlists

Podcasts

Contact

Download Radio 1 app

Muziek

Radio 1 Select

Radio 1 Classics

Radio 1 Sessies

Vox Top 3

Win

Kijk Live

Nieuwsbrief

Home

Luister

Radio 1 Select

De wereld van sofie

De winterslaap van line demaerschalk

De winterslaap van Line Demaerschalk

Door De Wereld van Sofie
Bannerafbeelding voor fragment

4 maanden geleden

9 min

Line Demaerschalk uit Antwerpen is deze winter bijna haar huis niet uitgekomen. Ze maakte van haar slaapkamer en woonkamer een cocon om een maand lang te vertoeven. Ze vroeg haar vrienden om haar even niet te storen, en deed dus voor het eerst een soort winterslaap. Net zoals de natuur dat in de winter doet, schakelt ze een versnelling lager. Een reportage van Anke Van Meer.
Het keerpunt kwam op een novemberavond: ze kookte voor haar vriendinnen. Ondanks hun goede band, liet het bezoek haar leeg achter. Demaerschalk besefte dat ze ‘nee’ moest leren zeggen. “Ik pakte het radicaal aan en zegde mijn plannen voor december af. Minder sociaal contact, meer slaap.” Een winterslaap, betekent je terugtrekken en stilstaan bij de dingen, zegt ze. “Er gewoon zijn en de winter omarmen.”
Demaerschalk leest graag en vaak de Nederlandse schrijver Toon Tellegen. Ze herkende zich in de egel, een personage uit zijn dierenverhalen. “Ik herken me in de dingen die de egel voelt en denkt.” Niet toevallig houden egels ook hun winterslaap in een winternest.

Meer artikels

Gerelateerde Programma's