Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Hannes Coudenys: "Ik krijg elke week wel een e-mail van mensen die zeggen dat ze me een proces willen aandoen"

Door De Wereld van Sofie
1 maand geleden
08:20 min
Volgende fragmenten:

Exact 10 jaar geleden begon Hannes Coudenys foto’s te posten van 'architecturale misbaksels’ in ons land. In 2015 verscheen zijn boek ‘Ugly Belgian Houses’, en recent rolde het vervolg van de persen: ‘More Ugly Belgian Houses’. 
Niet iedereen is daar blij mee. "Ik krijg elke week wel een e-mail van mensen die zeggen dat ze me een proces willen aandoen" zegt Coudenys in 'De Wereld van Sofie. "Het is toch wel risky om mensen hun huis te bestempelen als lelijk."  Al is die lelijkheid uiteraard een subjectief gegeven. Zo bracht een copycat het boek 'Ugly Melbourne Houses' uit: "Maar wat zij lelijk vinden is iets helemaal anders dan wat wij lelijk vinden."
"Mijn nieuwe boek ‘More Ugly Belgian Houses” heeft wel een heel andere toon dat het vorige" zegt Coudenys. "Vijf jaar geleden vond ik die chaos soms echt lastig, maar door die mensen te ontmoeten en naar andere landen te reizen, vond ik het eigenlijk sympathiek dat dat allemaal mag in België. Ik zie nu ook wel de poëzie van die lelijkheid in!"
En soms is een huis ook gewoon even wennen. Zo staat er een postmodernistisch huis in Oostende, met honderdduizend hoekjes en kantjes. "Op het eerste gezicht dacht ik ook: wat een misbaksel is dat, maar als je goed kijkt kan je alleen maar denken: 'fenomenaal dat iemand het lef heeft gehad om dit te bouwen!'" 

Meer artikels

Gerelateerde Programma's