Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Home

Luister

Radio 1 Select

De wereld van sofie

Het is legitiem om naar iemands vaccinatiestatus te vragen maar het is ook legitiem om daar niet op te antwoorden

"Het is legitiem om naar iemands vaccinatiestatus te vragen, maar het is ook legitiem om daar niet op te antwoorden"

Door De Wereld van Sofie

Bannerafbeelding voor fragment

3 jaar geleden

17 min

Waarom is uitgerekend corona zo’n splijtzwam in de samenleving en ook in vriendengroepen en families? Wat maakt het zo ontzettend polariserend en hoe ga je ermee om? Patrick Loobuyck is filosoof aan de UA en de UGent en heeft net een nieuw boek uit: 'Met elkaar-Voor elkaar. De kunst van het samenleven in crisistijd’. Hij ging er dieper op in, in 'De Wereld van Sofie'.
Waarom kan iemands vaccinatiestatus zo’n splijtzwam zijn? “Het gaat over onze gezondheid natuurlijk, dat maakt het thema extra gevoelig. Ik heb het ook al meegemaakt toen ik onlangs op restaurant ging met een groep mensen, ik had het gevoel: hier zitten misschien ook wel enkele mensen tussen die niet gevaccineerd zijn. Maar dan maak je de afweging, zet ik de gezelligheid van de avond op de helling? Want als we beginnen discussiëren tot op het bot, dan loopt de avond misschien niet zo goed af. 'Don’t mention the war' als het ware.”
Maar is het een legitieme vraag om naar iemands vaccinatiestatus te vragen? “Ik vind van wel.  Het gaat toch over de bescherming van je eigen gezondheid. Maar het is even legitiem om te antwoorden ‘dat gaat u niet aan’. Natuurlijk weet je dan eigenlijk ook meteen dat de persoon in kwestie niet gevaccineerd is. Want wie wél gevaccineerd is, is daar meestal fier over en gaat dat niet verzwijgen. Als je 'nee' moet antwoorden op die vraag, is dat echt tegen de stroom invaren natuurlijk. Want, er is nu eenmaal veel maatschappelijke druk om je te laten vaccineren."
Bestaat het gevaar dat we de niet-gevaccineerde gaan isoleren, bijna gaan demoniseren? “Er gaan nu inderdaad stemmen op die vinden dat de niet-gevaccineerde die ziek wordt dan maar zelf voor de volledige ziekenhuisopname en medische kosten moet opdraaien, want die heeft er zelf voor gekozen om niet gevaccineerd te zijn. Maar als die mensen ziek worden, moeten we toch solidair zijn als samenleving. Zoals we ook geen rokers weigeren in ziekenhuizen. Eigenlijk kan je die hele vaccinatiecampagne duiden als een oefening in solidariteit."
Hoe kan je dan vermijden dat de discussies zo hoog oplopen dat de sfeer in een familie, vriendenkring of vereniging te grimmig wordt? “Probeer bij de werkelijkheid te blijven. Migratie is ook zo’n thema. Sommigen vinden dat we overspoeld worden, anderen vinden dat we te streng zijn en een soort Fort Europa zijn. Nu, de werkelijkheid zit daar tussen, cijfers tonen dat aan.  In microcontext zoals in de familiekring, de wandelclub waar het vaccin als splijtzwam dreigt zou ik aanraden: 'probeer de grote morele oordelen te vermijden'. Noem iemand niet meteen een 'anti-vaxer' of een 'moslimknuffelaar' bijvoorbeeld. Luister echt naar wat die te zeggen heeft en waarom, luister naar hun standpunten zonder op je eigen standpunten toe te geven”.
Lees ook: “Toen ik hoorde dat er twee antivaxxers meegingen op onze jaarlijkse groepsreis, wist ik meteen: dit wordt moeilijk"

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde programma's

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet