Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

"Het put je uit": de moeilijke zoektocht naar de juiste ondersteuning en onderwijsvorm voor een kind met ASS en ADHD

Door De Wereld van Sofie
1 maand geleden
12:13 min
Volgende afleveringen afspelen

De moeder van Max zoekt al zo’n 10 jaar naar de geschikte omgeving voor haar zoon die als kind de diagnose ADHD en ASS kreeg. Na een parcours langs gewoon onderwijs, buitengewoon onderwijs, internaten en opnames in de psychiatrische afdeling van een ziekenhuis, is de zoektocht naar de ideale rustige omgeving nog steeds niet voltooid. Bovendien lopen de wachtlijsten voor gespecialiseerde instellingen vaak hoog op.
Het is niet altijd evident om samen te leven met een kind met ASS, maar de zoektocht naar de juiste onderwijsvorm en ondersteuning lijkt soms nog moeilijker. "De overgang naar het eerste leerjaar was een drama" vertelt de moeder van Max in 'De Wereld van Sofie'. "Als hij thuiskwam, kon je er niks meer mee aanvangen. Soms was hij zelfs met zijn hoofd tegen de muur aan het bonken." 
"Het put je uit. Het is elke keer opnieuw aan de tekentafel gaan zitten. Max heeft niet alleen een moeder en een vader nodig, maar soms ook een psycholoog en een psychiater. Soms zelfs een politieagent. Ik zou willen dat ik die taken allemaal kon, maar dit is niet menselijk. Het heeft lang geduurd voordat ik aanvaardde dat dat niet kan." 
Beluister de getuigenis hierboven.

Meer artikels

Gerelateerde Programma's