Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Home

Luister

Radio 1 Select

De wereld van sofie

Inventing anna ze strooide biljetten van 00 dollar in het rond niemand stelde zich vragen

‘Inventing Anna’: Ze strooide biljetten van 100 dollar in het rond, niemand stelde zich vragen"

Door De Wereld van Sofie
Bannerafbeelding voor fragment

6 maanden geleden

11 min

Oplichting is het thema in 'Inventing Anna' op Netflix, over Anna Sorokin. Die dook op haar 22ste plots op als Anna Delvey in de mode en kunstscene van New York, waar ze zich voordeed als een steenrijke miljonairsdochter met Duitse roots. Maar ze belazerde de boel en werd vijf jaar geleden veroordeeld voor fraude, want niet alleen had ze gelogen over haar identiteit, ze had ook 250.000 dollar ontvreemd.  Geen probleem, dacht ze vanuit de gevangenis, en ze sloot een deal met Netflix voor de exclusieve rechten op haar verhaal. Voor 330.000 dollar, waardoor de schuld meteen afgelost was. Journaliste Els Maes verdiepte zich in Sorokin voor Sabato, het weekendmagazine van De Tijd. Ann Rootveld sprak met haar na het bingewatchen van de serie. 
Anna’s verhaal liet mensen mijmeren over het nationale ethos van de Verenigde Staten, the American Dream, zegt Maes. “Dat je leven niet bepaald wordt door je afkomst, dat je eender wat kan bereiken, waar je wieg  ook stond.”
Anna's schone schijn verblindde velen. Dat niemand haar leugens doorprikte, vindt Maes op z'n minst opmerkelijk. "Zolang ze dure cadeautjes kocht en biljetten van 100 dollar als fooi rondstrooide, stelde niemand zich vragen." 

 

Meer artikels

Gerelateerde Programma's

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

VRTNU wordt VRTMAX

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet