Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Jonathan kocht op zijn 24ste al een appartement: "Thuis werd altijd benadrukt om te sparen"

Door De Wereld van Sofie
13 dagen geleden
08:34 min
Volgende fragmenten:
Autoplay

Jonathan is amper 24 jaar en heeft al een eigen appartement gekocht. Niet met het geld van een erfenis of in bitcoins, maar simpelweg door te sparen. “Thuis is er altijd wel benadrukt dat als je iets wilt, je daarvoor moet sparen. Als kind is dat begonnen met spaarpotjes, op termijn werd dat het loon van mijn vakantiewerk zelf op mijn spaarrekening zetten en nu dat ik werk, doe ik ook aan pensioensparen.”
“Ik vind sparen belangrijk omdat het toch een bepaalde stabiliteit met zich meebrengt. Ik heb misschien wat schrik dat als er iets zou gebeuren, ik het niet zou kunnen betalen. Ik pak problemen graag aan voor ze er zijn en bij geldproblemen is dat ook zo. Ik zie pensioensparen ook als een verzekering op een goed pensioen. Mensen vinden het raar dat ik daar al mee bezig ben en dat snap ik ook. Maar dat zorgt wel al voor stabiliteit voor later. En ‘later’ kan ook vroeger komen dan je denkt.”
“Ik heb een Excel gemaakt om mijn maandbudget te berekenen met kosten van elektriciteit en verzekeringen, om toch wel een vijftigtal euro opzij te kunnen zetten. Ik snap dat anderen daar zenuwachtig van zouden worden, om telkens naar die Excel te leven. Voor mij geeft dat een geruststelling want ik weet dat mijn inschatting juist is. Ik denk niet dat ik gierig ben of bepaalde dingen niet doe omdat het teveel zou kosten. Maar als ik kan kiezen tussen op café of op restaurant gaan, zal ik wel eerder het café neigen. Want ik ga liever met mijn vrienden drie keer op café in plaats van één keer iets gaan eten.” 

Meer artikels

Gerelateerde Programma's